NavMenu

Vitamini koji su neophodni svakoj ženi nakon 40. godine

Izvor: eKapija Subota, 29.05.2021. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Claudio_Scott)
Ženama nakon četrdesete godine života metabolizam usporava, a tijelo proizvodi sve manje energije. Koža i lice zahtijevaju mnogo više pažnje koja se posvjećuje njezi. Zbog toga je ključno obratiti pažnju na ishranu, naročito na vitamine i mikronutritijente koji su mogu popraviti zdravstveno stanje u tim godinama.

Nedostatak vitamina izaziva brojne poremećaje u organizmu. Osjećanje umora, malaksalosti, nedostatka energije, a tijelo postaje podložno raznim oboljenjima i respiratornim infekcijama. Naročito je za žene u 40-im godinama važno da obrate pažnju na tri vitamina - B12, C i D.

Vitamin C

Ovaj vitamin je izuzetno važan jer učestvuje u više od 300 bioloških metaboličkih procesa. Brojnim istraživanjima potvrđena je njegova krucijalna uloga u razvijanju imunološkog sistema organizma, stvaranju kolagena i očuvanju zdravlja kože, sluznica i desni.

Istovremeno, vitamin C je jak antioksidans koji štiti ćelije od slobodnih radikala koji svojom oksidacijom remete njihovu funkciju izazivajući mnoga hronična oboljenja.

Svakodnevno uzimanje vitamina C je od velike važnosti za dobro zravlje, vitalnost i mladalački izgled, održava pravilan rad imunog sistema i vraća izgubljenu energiju.

Najviše je prisutan u crvenoj paprici, kiviju, pomorandži, limun, jagode, pa gledajte da ove namirnice redovno imate na dnevnom meniju.

Vitamin D

Bez ovog vitamina nema jakog imunog sistema, a njegova važnost postaje krucijalna naročito nakon 40. godine života.

O tome kolika je njegova vrijednost, govori podatak da je ovaj vitamin uvršten u spisak esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog mikronutritijenta jeste da se sintetiše tokom izloženosti kože sunčevoj svjetlosti. Ali, postavlja se pitanje kako nadoknaditi količinu kada dođu dani u kojima nema puno sunčanih sati. Tada treba pažnju obratiti na pravilan izbor namirnica od kojih se kreira dobro izbalansirani obrok. Vitamina D najviše ima u različitim vrstama ribe, gljivama, kozjem siru, punomasnim proizvodima od mlijeka kao što je na primer jogurt.

Vitamin B12

Neophodan je za pravilan rad mozga. Čuva zdravlje nervnih ćelija, ćelija krv i podržava razvoj genetskog materijala koji obnavlja oštećene osnovne jedinice organizma. Veoma je značajan u očuvanju koordinacije i funkcija pojedinih čula jer povećava prenošenje nervnih impulsa. Bez vitamina B12 ne bismo mogli da vidimo, čujemo, da se krećemo, a krv bi ostala bez dragocjenog kiseonika što može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Ovog mikronutritijenta najviše ima u iznutricama, telećoj i pilećoj džigerici, goveđem mesu, pastrmkama, lososu, jajima.

Kada se govori o unusu vitamina uvijek treba imati na umu da je pravilna ishrana temelj snabdijevenosti organizmom potrebnom količinom ovih važnih mikronutritijenata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.