NavMenu

Kopriva kao prirodni lijek za mnoge teškoće

Izvor: eKapija Subota, 08.04.2023. 08:19
Komentari
Podeli
Koprive (Foto: Pixabay.com/sipa)Koprive
U narodnoj medicini kopriva (žara) ima široku primjenu što ukazuje na ogromno povjerenje naroda u njene ljekovite vrijednosti. Zvanična medicina je potvrdila mnoga narodna vjerovanja.

Kopriva je korovska biljka cijenjena kako u narodnoj tako i u zvaničnoj medicini. Novija istraživanja su pokazala opravdanost vjekovne upotrebe koprive, a istraživanja njenog sastava preporučuju je za upotrebu u svakodnevnoj ishrani. Ništa manje nije važna u preventivi i fitoterapiji.

List koprive se bere u proljeće i to mlad i zdrav, suši u tankom sloju u hladu, da bi sačuvao svoju zelenu boju. Korijen je najbolji izvađen u jesen. Opere se od zemlje i suši na suncu ili u sušari, piše Lifestyle.

U narodnoj medicini kopriva ima široku primjenu što ukazuje na ogromno povjerenje naroda u njene ljekovite vrijednosti.

Zvanična medicina je potvrdila mnoga narodna vjerovanja. U listu koprive je dokazano prisustvo hlorofila (5%), tanina, karotenoida, fitosterola, vitamina C i K, raznih organskih kiselina (mravlja, limunska) sluzi, voska, mineralnih soli (Ca, K, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, Co) , piše stetoskop.info.

Studije su pokazale da ona ima antioksidantna, da deluje kao blagi analgetik protiv bolova, kao i da je korisna protiv čireva. U narodu je i te kako poznata kao biljka kojim se liječi pad imuniteta, anemija ali i kao narodni lijek protiv opadanja kose.

Problemi kod kojih se koristi list koprive kao lijek:

Artritis i bolovi u zglobovima

Listovi koprive koriste se kao spoljašnja obloga korisna kod bolova u zglobovima i artrirtisa, jer delujukao blagi anelgetik. Ovaj melem na taj način pomaže osobama koje boluju od hroničnog artritisa da smanje dozu ljekova protiv bolova koji, kada se koriste u prevelikoj količini, imaju brojne loše posledice.

Alergije

Alergije nastaju usled aktiviranja histamina u našem telu kao reakcije na nešto šta nas iritira. Uglavnom su simptomi konstantno curenje vode iz nosa, kijanje, svrab i slično, premda se mogu pojaviti i kožne reakcije.

Histamin, koji izaziva alergiju, je ujedno i sastojak koprive i na prvi pogled deluje kontraproduktivno liječiti alergiju listovima koprive. Pokazalo se da u ovom slučaju to ima nekog smisla i da čaj od lista koprive može da ublaži simptome alergije.

Kopriva protiv opadanja kose

U narodnoj medicini list koprive poznat je kao gotovo čudotvoran za jačanje kose i njenog korijena. Već su vam sigurno svima poznati šamponi od koprive i pripravci kojima se ispira kosa kako bi bila sjajnija i korijen jači, piše minutzamene.com.

Kopriva kao lek za anemiju

Bogatsvo gvožđem čini ovu biljku jednim od najboljih ljekova protiv anemije i svakako mnogo podnošljivijim za želudac od suplementa gvožđa. Sjeme koprive je posebno dobro u te svrhe, ali i tinktura i čaj od lišća biće od koristi.

Žensko zdravlje

Žene su sklonije anemiji i hroničnom umoru, a neki od razloga mogu biti mjesečni ciklus i hormonski sistem. Kopriva je bogata gvožđem pa je odlična za jačanje zdravlja žene. Smatra se da u trudnoći sprečava krvarenje, a nakon toga podstiče laktaciju. Ipak, prije upotrebe u ove svrhe posavjetujte sa svojim ljekarom. S obzirom da deluje kao astrigent i skuplja sitne krvne sudove, može da ublaži menstrualno krvarenje, a smatra se i da smanjuje simptome PMS-a.

Protiv bubuljica

Suvo lišće koprive primijenjeno spolja može olakšati vaše muke sa bubuljicama. Ekstrakt od suvog lišća odličan je za njegu masne kože, jer uspješno reguliše proizvodnju viška sebuma.

Za pomoć kod ekcema

Tinktura od lista koprive primijenjena površinski na mjesto zahvaćeno ekcemom može značajno da ublaži simptome ove uporne kožne bolesti, a od koristi može biti i detosksikacija iznutra. Tada pijete čaj od koprive.

Infekcije urinarnog trakta

Kopriva ima diuretička svosjtva, što znači da pomaže izbacivanje urina. To je vrlo korisno u liječenju urinarnih infekcija i problema kao što su kamen u bubrezima ili u bešici.

Za zdravlje srca

Kopriva kao lijek čuva srce. Sadrži beta-sitosterol koji apsorbuje masnoću prisutnu u krvnim sudovima. Na taj način sprečava srčane bolesti i održava nivo holesterola i triglicerida u krvi na normali.

Kopriva protiv celulita

Ova biljka deluje kao diuretik i pomaže da izbacite višak vode iz organizma. Uz masne naslage, ovaj višak vode često je zaslužan za stvaranje celulita. Čaj od koprive protiv celulita samo je jedna metoda njegovog eliminisanja koju možete probati.

Detoskikacija i jačanje imuniteta

Kopriva je bogata antioksidantima koji pomažu da se tijelo izbori sa toksinima i slobodnim radikalima koji oštećuju naša tkiva. Već je rečeno, bogata mineralima i vitaminima koji jačaju imunitet.

List korpive koristi se za pravljenje ulja, čajeva i tinktura.

Kako se koristi ulje koprive kao lijek?

Ulje od koprive je odličan način da sačuvate njene prednosti u maloj bočici i na duže vrijeme. Da bi se napravilo potrebno je da u tamnu bočicu ubacite listove koprive i prelijete nekim čistim biljnim uljem, kao što je hladno cijeđeno maslinovo ili kokosovo ulje. Ostavite na tamnom mjestu 4 nedjelje, a onda procijedite i koristite. Ulje koprive možete i kupiti u apotekama. Možete ga dodati u šampon da podstaknete rast kose ili namazati bolne zglobove.

Tinktura od lista koprive

Za razliku od uljanog rastvora, tinktura koprive je rastvor u alkoholu.

Potrebno je da nabavite staklenu flašu, svježe lišće koprive i rakiju. Lišće temeljno operete i stavite u flašu, koju poslije dopunite rakijom do vrha. To stoji dvije nedjelje (povremeno promućkajte) pa nakon toga koristite tinkturu.

Za razliku od ulja koje je pretežno za spoljašnju upotrebu, tinktura od lista koprive je za unutrašnju i dobar je način da iskoristite prednosti koprive onda kada vam se ne pije čaj.

Upotreba: 10-15 kapi kapi rastvorite u čaši vode i popijte (ako vam i tako ne ide, kocka šećera je dobra alternativa vodi). Preporučena doza je 60-90 kapi na dan, podijeljeno u 3-7 doza.

Ovakvom upotrebom kopriva pomaže ako vas muči anemija, loš imunitet, urinarne infekcije, višak vode u organizmu.

Čaj od koprive

Jedan od načina da upotrebite koprivu kao lijek je i čaj od koprive. Kao i većina drugih čajeva, priprema se od suvih listova biljke. Kašika listova prelije se vrelom vodom i ostavi da 10 minuta pa se procijedi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.