NavMenu

Koje namirnice čuvaju naš mozak "na duge staze"?

Izvor: RTS Četvrtak, 11.08.2022. 07:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ESB Professional/shutterstock.com)Ilustracija
Za sprečavanje kognitivnog pada, važna je dobro izbalansirana ishrana, a za mozak, koji će dugo ostati "mlad i funkcionalan" - posebno su bitni vitamini, kažu stručnjaci.

Uprkos tome što svaki pojedinac iziskuje plan ishrane koji je personalizovan prema njegovim jedinstvenim potrebama, jedna grupa vitamina je prioritet kada je riječ o održavanju moždane funkcije - B vitamini.

Depresija, demencija i mentalna oštećenja često su povezani sa nedostatkom vitamina B, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Vejn.

- Nedostatak vitamina B12 kao uzrok kognitivnih problema je češći nego što mislimo, posebno među starijima koji žive sami i ne hrane se kvalitetno - kaže Radžaprabakaran Radžaretinam, psihijatar i glavni autor studije.

Postoji osam različitih vitamina B, od kojih svaki ima svoje primarne zdravstvene prednosti.

Vitamin B1 ili tiamin je ključan za osnovnu funkciju naših ćelija i metabolizam hranljivih materija za energiju.

Mozak je jedan od metabolički najaktivnijih organa u vašem tijelu, što znači da mu je potrebna podrška tiamina da spriječi nedostatke koji mogu dovesti do neuroloških problema.

Vitamin B2, ili riboflavin, djeluje kao pomoćnik enzimima u našim ćelijama koji sprovode važne reakcije, kao što su one u tijelu i mozgu.

Takođe pomaže u rastu ćelija, proizvodnji energije i razgradnji masti i "spoljnih materija" poput ljekova.

Vitamin B3, ili niacin, "radi zajedno" sa više od 400 enzima za proizvodnju materijala poput holesterola i masti potrebnih tijelu i za pretvaranje energije za sve naše organske sisteme. Niacin je takođe antioksidant, koji pomaže u smanjenju upala.

Vitamin B5, ili pantotenska kiselina, neophodan je za stvaranje molekularnog jedinjenja zvanog koenzim A, koji pomaže enzimima našeg tijela da grade i razlažu masne kisjeline za dobijanje energije.

Takođe pomaže našim ćelijama u proizvodnji neophodnih masti koje se nalaze u moždanom tkivu, tako da je pantotenska kiselina jedan od najvažnijih vitamina koji podržavaju zdravlje mozga.

Vitamin B6, ili piridoksin, je značajan po svojoj ulozi u prevenciji bolesti jer je odgovarajući nivo ovog vitamina povezan sa manjim rizikom od brojnih karcinoma.

Pored toga, piridoksin pomaže u mnogim hemijskim reakcijama u tijelu koje podržavaju imunološku funkciju i zdravlje mozga.

Vitamin B7, najčešće poznat kao biotin, reguliše ćelijske signale za brzu i efikasnu komunikaciju u cijelom tijelu. U mozgu je ključan za ćelijsku signalizaciju preko neurotransmitera.

Vitamin B9, ili folna kiselina, je popularan dodatak i ključni vitamin za podršku rada mozga i neurološkog zdravlja, optimalnu funkciju neurotransmitera i uravnoteženo psihološko zdravlje.

Još jedna prednost je što pomaže u podsticanju ćelijske detoksikacije.

Vitamin B12, ili kobalamin, je neophodan vitamin za formiranje crvenih krvnih zrnaca i DNK i podržava razvoj i funkciju nervnog sistema.

Ovaj vitamin takođe podržava razgradnju homocisteina, proteina koji može negativno uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema i dovesti do demencije.

Namirnice bogate B vitaminima

Jedno jaje sadrži trećinu preporučene dnevne vrijednosti vitamina B7, a sadrži i male količine mnogih drugih vitamina B.

Jogurt je bogat i vitaminom B2 i vitaminom B12, kao i prirodnim probioticima, koji podržavaju zdravlje crijeva i mentalno zdravlje.

Mahunarke kao što su crni pasulj i sočivo pomažu u poboljšanju raspoloženja i zdravlja mozga. Oni su odličan izvor vitamina B9 i uključuju male količine vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5 i vitamina B6.

Losos je prirodno bogat svim vitaminima B, posebno vitaminom B2, vitaminom B3, vitaminom B6 i vitaminom B12.

Sjeme suncokreta je jedan od najboljih biljnih izvora vitamina B5. Možete dobiti 20% preporučene dnevne vrijednosti ovog vitamina iz samo 30 grama sjemena.

Lisnato povrće poput spanaća, blitve i kupusa je odličan izvor vitamina B9. Ovo je prva hrana koju ljekari predlažu pacijentima koji žele da podignu loše raspoloženje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.