NavMenu

Jačanje saradnje tijela za bankarsku superviziju zemalja Jugoistočne Evrope

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.02.2010. 13:20
Komentari
Podeli

Na poziv guvernera Narodne banke Rumunije Mugur Isarescua, 19. februara/veljače 2010. godine, u Rumuniji je održan sastanak guvernera i predstavnika centralnih banaka Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Kipra, Grčke, Makedonije, Crne Gore, te direktora tijela zaduženih za bankarsku superviziju u Bosni i Hercegovin, saopćeno je iz CBBiH.

Ovo je četvrti sastanak u okviru multilateralnog Memoranduma o razumijevanju koji je dogovoren na sastanku u Atini u julu/srpnju 2007. godine, s ciljem daljeg unapređenja saradnje u oblasti bankarske supervizije u Jugoistočnoj Europi (SEE) i očuvanja finansijske stabilnosti u regiji.

U toku sastanka, razgovori su bili fokusirani na nedavna makroekonomska i finansijska kretanja na tržištu, uslove i prognoze banaka, kao i promjene regulatornih okvira u regiji. Učesnici su zaključili da je, uprkos globalnim finansijskim poremećajima, bankarski sistem svake zemlje u Jugoistočnoj Evropi ostao stabilan i dobro kapitaliziran. Učesnici su, također, istakli važnost saradnje i koordinacije centralnih banaka i tijela za superviziju u regiji kako bi se ograničile direktne i indirektne posljedice globalnih finansijskih poremećaja, obnovilo povjerenje i osigurao nastavak finansijske stabilnosti.

Sastanak je bio dobra prilika za jačanje podrške zemalja članica EU unutar regije u razmjeni dragocjenih iskustava sa zemljama kandidatima EU i zemljama potencijalnim kandidatima EU u oblasti supervizije. Učesnici su istaknuli ključnu ulogu nedavno osnovanih kolegija supervizora, koji rade u okviru CEBS smjernica, u procjeni i radu na rizicima s kojima se suočavaju prekogranične bankarske grupacije, kao i u promociji stalne platforme za efikasniju superviziju. Ova platforma će olakšati zajedničku procjenu kapitalnih potreba svih institucija koje djeluju u regiji, uzimajući u obzir njihove profile rizika i zaštitu interesa zemalja domaćina i zemalja iz kojih dolaze banke-majke.

Dogovoreno je da naredni sastanak guvernera Jugoistočne Evrope bude održan na Kipru iduće godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Male porodične kompanije mogu uspjeti i u BiH - Ovo su dva svijetla primjera

Male porodične kompanije iz metalske i drvoprerađivačke industrije dokaz su kako se napornim radom može postići uspjeh. Kompanije Perfect Welding iz Bugojna i Č.J. iz Bihaća, imali smo tokom protekle godine, prilike upoznati kroz project USAID-a Diaspora Invest. Bugojanska firma je u prošloj godini imala prihode od 1.628.354 KM te dobit od 311.146 KM. U firmi je zaposleno 18 radnika. Sa prijateljem ju je pokrenuo Nedžad Šečibović

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.