NavMenu

Ledena kafa može sadržavati više od 500 kalorija

Izvor: Večernji list Petak, 31.07.2009. 10:27
Komentari
Podeli

Ledena kafa mnogima je omiljeno ljetno osvježenje, no Svjetska organizacija za istraživanje raka alarmira da neki od ovih napitaka sadrže više od 500 kalorija, što je četvrtina potrebne dnevne količine za žene.

Najkaloričniju ledenu kafu proizvodi svjetski popularni Starbucks, a njihov "najubojitiji" proizvod je "dark berry mocha frappuccino" koji sadrži vrtoglavu 561 kaloriju. Njega slijedi caffe Nero te dupli čokoladni frape koji sadrži 483 kalorija, dok verzije ovih kava s obranim mlijekom sadrže neznatno manje kalorija, oko 452.

Glavni uzrok velike kaloričnosti ovih luksuznih kafa su ogromne količine šećera i šlaga, no Starbucks tvrdi da ima i manje kalorične proizvode od kojih "Tall iced coffee" sadrži svega tri kalorije.

"Petsto kalorija možete pojesti za večeru, ali ne i popiti u jednom napitku. Povremeno konzumiranje ovakvih napitaka ne šteti, no pijete li ih svakodnevno povećavate šanse da postanete predebeli što pak povećava rizik obolijevanja od raka, srčanih bolesti i dijabetesa", upozorava Rachel Thompson iz Svjetske organizacije za istraživanje raka te dodaje da je uvijek bolje uzeti nezaslađenu kafu s obranim ili polu obranim mlijekom koje sadrže manje kalorija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Male porodične kompanije mogu uspjeti i u BiH - Ovo su dva svijetla primjera

Male porodične kompanije iz metalske i drvoprerađivačke industrije dokaz su kako se napornim radom može postići uspjeh. Kompanije Perfect Welding iz Bugojna i Č.J. iz Bihaća, imali smo tokom protekle godine, prilike upoznati kroz project USAID-a Diaspora Invest. Bugojanska firma je u prošloj godini imala prihode od 1.628.354 KM te dobit od 311.146 KM. U firmi je zaposleno 18 radnika. Sa prijateljem ju je pokrenuo Nedžad Šečibović

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.