NavMenu

Crnogorski "ProVladex" preuzeo banjalučki "VB fond"

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 04.09.2008. 08:45
Komentari
Podeli

Crnogorska kompanija "ProVladex" preuzela je banjalučki "VB fond", čime je osnažila svoju poziciju na tržištu kapitala RS.

"ProVladex" je kontrolu nad "VB fondom" od Društva "VB inter invest" preuzeo na zadnjoj sjednici Skupštine akcionara tog zatvorenog investicionog fonda, glasovima svojih fondova - podgoričkog HLT-a i gradiškog "Aktiva investa".

Za novog upravljača "VB fonda" izabrano je Društvo "Aktiva invest" koje odranije upravlja istoimenim gradiškim investicionim fondom koji su Crnogorci, inače, preuzeli u februaru. Formalno preuzimanje upravljanja "VB fondom" očekuje se narednih mjeseci, kada prođu sve potrebne procedure kod Komisije za hartije od vrijednosti RS.

Kompanija "ProVladex" je još na prethodnoj sjednici Skupštine akcionara "VB fonda", u maju, postavila svoje ljude u Nadzorni odbor tog fonda i pokrenula inicijativu za otkaz ugovora Društvu "VB inter invest", čiji je vlasnik Mirjana Kučuk.

"ProVladex" u "VB fondu", prema zadnjim objavljenim podacima na Banjalučkoj berzi, drži oko 28 odsto akcija preko "HLT fonda" (23,2 odsto) i "Aktiva investa" (5 odsto). "VB fond" i "Aktiva invest" spadaju u red manjih zatvorenih investicionih fondova u RS.

"ProVladex" je, inače, vlasnik podgoričkog Društva "Prima" koje upravlja "HLT fondom", jednim od najaktivnijih crnogorskih fondova koji je vlasnik sedam hotela u toj susjednoj zemlji, te već nekoliko godina trguje na berzama u regionu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Male porodične kompanije mogu uspjeti i u BiH - Ovo su dva svijetla primjera

Male porodične kompanije iz metalske i drvoprerađivačke industrije dokaz su kako se napornim radom može postići uspjeh. Kompanije Perfect Welding iz Bugojna i Č.J. iz Bihaća, imali smo tokom protekle godine, prilike upoznati kroz project USAID-a Diaspora Invest. Bugojanska firma je u prošloj godini imala prihode od 1.628.354 KM te dobit od 311.146 KM. U firmi je zaposleno 18 radnika. Sa prijateljem ju je pokrenuo Nedžad Šečibović

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.