NavMenu

Odluka o obavljanju poslovnih djelatnosti u određenim ulicama na području Općine Centar Sarajevo

Izvor: Službeni glasnik BiH Srijeda, 09.01.2008. 15:02
Komentari
Podeli

Na osnovu člana 4. stav 1. Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 23/04), Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na trideset drugoj sjednici, održanoj 29. novembra 2007. godine, donijelo Odluku o obavljanju poslovnih djelatnosti u određenim ulicama na području Općine Centar Sarajevo

I OPĆE ODREDBE

Član 1.

(Predmet)

Odlukom o obavljanju poslovnih djelatnosti u određenim ulicama na području Općine Centar (udaljem tekstu Odluka ) određuje se koje poslovne djelatnosti mogu, odnosno ne mogu obavljati u poslovnim prostorijama koje se nalaze u određenim ulicama ili dijelovima grada na području Općine Centar Sarajevo.

Član 2.

(Definicija poslovne djelatnosti)

1. Poslovnim djelatnostima u smislu ove Odluke smatraju se djelatnosti fizičkih i pravnih lica, državnih organa i organizacija, političkih stranaka, udruženja građana i drugih subjekata.

2. U poslovnim prostorijama mogu se obavljati djelatnosti koje ne izazivaju buku, vibracije, štetna isparavanja, ne zagađuju zrak i nisu u suprotnosti sa propisanim normativima i ekološkim standardima.

Član 3.

(Uslovi za obavljanje poslovnih djelatnosti)

Poslovne djelatnosti mogu se obavljati u poslovnim prostorijama u skladu sa ovom Odlukom, pod uslovom da nadležni organ svojim aktom, zavisno od vrste djelatnosti i propisanih normativa, utvrdi da su ispunjeni propisani uslovi u pogledu tehničke opremljenosti, zaštite na radu i unapređenja životne sredine; sanitarno higijenski uslovi, uslovi propisani Zakonom o zaštiti od buke; Zakonom o kvaliteti zraka, kao i drugi zakonom propisani uslovi.

Član 4.

(Određivanje položaja poslovnih prostorija)

U slučaju da se poslovne prostorije nalaze na uglu dviju ulica, smatra se da se poslovne prostorije nalaze u onoj ulici iz koje imaju glavni ulaz u poslovni prostor.

II RASPORED POSLOVNIH DJELATNOSTI

Član 5.

(Vrste poslovnih djelatnosti koje se mogu obavljati u određenim ulicama)

1. U poslovnim prostorijama u ulicama Maršala Tita ( u pravcu kretanja od zgrade Predsjedništva BiH do Vječne vatre ) i Ferhadiji mogu se obavljati djelatnosti: bankarsko-finansijske i osiguravajućih društava, putničkih agencija, predstavništva inostranih kompanija, usluga javnih pošta, priređivanje igara na sreću – uplatna mjesta, trgovine na malo u specijalizovanim prodavnicama, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda, satova, nakita, fotografskom i optičkom opremom, farmaceutskih, medicinskih kozmetičkih i toaletnih proizvoda, računara, posebnih softvera i telekomunikacijske opreme, knjiga, kancelarijske opreme, antikviteta, djela likovne i primijenjene umjetnosti, električnih aparata za domaćinstvo, radiouređaja i TV uređaja, igrama i igračkama, hljeba, peciva, kolača, tjestenine, bombona i slatkiša, cvijeća, trafika, ugostiteljstva, restoran, konoba, pizzerija, pivnica, caffe slastičarna i caffe bar.

2. Korisnici poslovnih prostorija u ulicama iz prethodnog stava, dužni su vanjski izgled istih prilagoditi uslovima i kriterijumima utvrđenim Projektom portala u okviru centralnog gradskog jezgra.

Član 6.

(Vrste poslovnih djelatnosti koje se mogu obavljati u pasažima i dvorištima određenih ulica)

U poslovnim prostorijama u ulicama iz Člana 5. stav 1 Odluke, koje se nalaze u pasažima i dvorištima, mogu se obavljati djelatnosti, trgovine na veliko – posrednička prodaja sa uzorcima; trgovina na malo prehrambenih i neprehrambenih proizvoda; uslužnih djelatnosti: popravak predmeta za ličnu upotrebu; elektrčnih aparata za domaćinstvo, iznajmljivanje video kaseta, umnožavanje – reprodukcija zvučnih, video i kompjuterskih zapisa, internet klub, održavanje i popravak kancelarijskih i knjigovodstvenih mašina i računara; zanatskih djelatnosti: krojačka časovničarska, zlatarska, optičarska, fotografska, fotokopiranje i umnožavanje, frizerski i drugi trtmani za uljepšavanje, izrada kapa i šešira, obućarska, krznarska, tašnarska; zabavne igre; djelatnost privatne medicinske i zubarske prakse; administrativno-kancelarijske, usluge, revizije, brokerske usluge, usluge finanisijskog konsaltinga, pravnih poslova-advokat, notar, i sl. i agencijskih djelatnosti.

Član 7.

(Vrste poslovnih djelatnosti koje se mogu obavljati u određenim ulicama)

(1) U poslovnim prostorijama u ulicama: Maršala Tita (od broja 1. i 2. do zgrade Predstavništva BiH), Radićeva, Branilaca Sarajeva, Kulovića, Ćemaluša, Muhameda Kantardžića, Gimnazijska, Mula Mustafe Bašeskije, Gajev trg, Kaptol, Dalmatinska, Koševo, Alipašina (do raskršća sa ulicama Prusačka i Sutjeska) mogu se obavljati djelatnosti iz čl. 5. stav 1. (izuzev ugostiteljske djelatnosti) i iz čl. 6. Odluke.

(2) U poslovnim prostorijama u ulicama iz prethodnog stava može se obavljati ugostiteljska djelatnost, izuzev ugostiteljske djelatnosti vrste: bar, noćni bar, disko klub, disko bar i caffe bar.

Član 8.

(Vrste poslovnih djelatnosti koje se ne mogu obavljati u određenim ulicama)

U poslovnim prostorijama u ulicama: Kranjčevića, Hiseta, Vladimira Perića Valtera, Miss Irby, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Merhemića Trg, Hakije Kulenovića, Avde Hume, Husrefa Redžića, Braće Begić, Sutjeska, Bolnička, Čekaluša, Himze Polovine, Ismeta Mujezinovića, Juraja Najtharta, Jovana Bijelića, Hamze Orlovića i Hasana Sušića ne mogu se obavljati djelatnosti: trgovina na malo: željeznom robom i građevinskim materijalom, gorivima, trgovine na veliko (izuzev posredničke prodaje sa uzorcima), zanatskih usluga: opravke i održavanje drumskih motornih vozila – autolimarska, automehaničarska, autoelektričarska, autoservisna; praonica automobila, vulkanizerska, kamenorezačka, zavarivačka, izrade i opravke raznovrsnih metalnih proizvoda – bravarska, limarska, kovačka, livačka, mašinobravarska, mehaničarska, metalobrusačka, zavarivačka, elektromehaničarska; hemijskog čišćenja; stovarišta; proizvodnja i prerada raznih proizvoda i ugostiteljska djelatnost vrste: bar, noćni bar, disko klub, disko bar i caffe bar.

Član 9.

(Vrste poslovnih djelatnosti prema lokacijskom položaju poslovnih prostorija)

Poslovne prostorije na području Općine Centar, u stambenim i stambeno – poslovnim zgradama kolektivnog stanovanja koje se nalaze na spratu, uključujući i visoko prizemlje, mogu se koristiti samo za obavljanje administrativno – kancelarijskih usluga, usluge računovodstva, revizije, brokerske usluge, usluge finansijskog konsaltinga, pravnih poslova – advokat, notar i sl.; agencijskih djelatnosti; privatne prakse iz oblasti opće i specijalističke primarne zdravstvene zaštite i djelatnosti slobodnih umjetnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Male porodične kompanije mogu uspjeti i u BiH - Ovo su dva svijetla primjera

Male porodične kompanije iz metalske i drvoprerađivačke industrije dokaz su kako se napornim radom može postići uspjeh. Kompanije Perfect Welding iz Bugojna i Č.J. iz Bihaća, imali smo tokom protekle godine, prilike upoznati kroz project USAID-a Diaspora Invest. Bugojanska firma je u prošloj godini imala prihode od 1.628.354 KM te dobit od 311.146 KM. U firmi je zaposleno 18 radnika. Sa prijateljem ju je pokrenuo Nedžad Šečibović

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.