NavMenu

Građevinci u Njemačkoj traže pomoć države od 23 mlrd EUR

Izvor: Biznis.rs Ponedjeljak, 15.04.2024. 08:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mosher/shutterstock.com)Ilustracija
Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi poremetiti oporavak privrede i produbiti političke podjele, upozorila su udruženja građevinskih firmi, zatraživši od vlade 23 mlrd EUR, kako bi se riješil stambena kriza.

Ekonomski institut DIW očekuje nominalni pad obima stanogradnje u ovoj godini 5,4%, što bi samo za državu značilo pad poreskih prihoda za gotovo pet milijardi evra, prenosi SEEbiz.

Sektor nekretnina godinama je bio oslonac njemačke ekonomije, sa otprilike petinom udjela u bruto domaćem proizvodu (BDP) i desetinom udjela u broju zaposlenih.

Niske kamatne stope usmerile su milijarde ulaganja u imovinu, koja je uživala status stabilnog i sigurnog investiranja.

Situacija se promenila kada je Evropska centralna banka (ECB) u julu 2022. počela da podiže kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju. Do septembra prošle godine, podigli su ih čak 4,5 procentnih poena.

Nagli rast troškova zaduživanja dokrajčio je period procvata u sektoru nekretnina. Brojne građevinske firme postale su insolventne, dogovoreni su poslovi zaustavljeni, a cene kvadrata padaju.

Nemački savet stručnjaka za nekretnine procenjuje da Njemačkoj trenutno nedostaje 600.000 stanova. Vlada je zacrtala 400.000 novih stanova godišnje, ali priznaje da zbog usporavanja gradnje neće ostvariti taj cilj.


Udruženja građevinskih firmi sada traže od države 23 mlrd EUR godišnje kako bi se ublažila stambena kriza.

Novac bi se koristio za gradnju 100.000 socijalnih i 60.000 cenovno pristupačnih stanova, kako bi se zbrinuli radnici, izbeglo siromašenje građana i otvorila nova radna mjesta u ključnom sektoru za privredu.

- Ako se odmah ne preduzmu konkretne mjere, Njemačka će doživjeti efekat bumeranga od stambene krize koja će pogoditi cijelu privredu - navodi se u zajedničkom saopštenju udruženja, koja traže i "omekšivanje" standarda gradnje, kako bi se smanjili troškovi i ubrzali radovi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.