NavMenu

Izgradnja novih bolnica rasteretiće liste čekanja - Retrospektiva 2023, investicije u oblasti ZDRAVSTVA

Izvor: eKapija Srijeda, 07.02.2024. 14:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anna Jurkovska/shutterstock.com)Ilustracija
O opterećenosti zdravstvenog sistema i predugim listama čekanja slušamo svakodevno, a i sami smo svjedoci da je situacija upravo takva. Nada da će se nešto promijeniti na bolje mora da postoji, a sve je očiglednije da su obe entitetske vlade počele da izdvajaju više novca za ovaj sektor.

Rasterećenje kliničkih centara u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli je neophodno, pa željno iščekujemo nove bolnice u Trebinju, Doboju, Prijedoru... U prošloj godini napokon je otvorena i moderna zgrada Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, dok se otvaranje nove dobojske bolnice očekuje u aprilu ove godine.

Iako se novi objekat bolnice u Doboju ne nalazi na ovoj listi, o njoj ćemo zasigurno čitati u ovoj godini.

Nego da mi pogledamo koje su investicije u sektoru ZDRAVSTVA obilježile prošlu godinu i izazvale najviše interesovanja čitalaca eKapije.

1. Nova bolnica u Trebinju

(Foto: Screenshot/YouTube)
Kamen temeljac za novu bolnicu u Trebinju postavljen je sredinom 2023. godine.

Podsjećamo 9. februara 2023. je potpisan Ugovor za realizaciju projekta "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU Bolnica Trebinje" po principu "ključ u ruke" sa zastupnikom izabrane grupe ponuđača Herc Gradnja Bileća. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 128,5 mil KM. Sredstva za realizaciju projekta obezbjeđuju se iz budžeta Republike Srpske.

Nova bolnica imaće 223 kreveta i obuhvataće više od 20 službi i odjeljenja - odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno odjeljenje, odjeljenje psihijatrije, neurologije, interno odjeljenje, odjeljenje nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju, odjeljenje hirurgije i urologije, odjeljenje ORL i oftalmologije, urgentni blok sa sobom za opservaciju, dnevne bolnice: opšta i onkološka, dijaliza, hiruršku, internističku i kardiološku intezivna njegu, poluintezivnu njegu, oporavak pacijenata – angiografija i endoskopija, oporavak pacijenata – ORL i oftalmologija, odjeljenje za oporavak uz operacioni blok, odjeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu njegu – neonatologija.

Predviđena je medicinska oprema koja treba da zadovolji standarde moderne bolnice izgrađene u skladu sa posljednjim tehnološkim dostignućima, po visokim medicinskim standardima i adekvatna za pružanje planiranih medicinskih usluga.

Kompleks će sadržavati i prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnicu za sanitetska vozila, kao i pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

2. Institut Zotović - proširenje ambulantskih kapaciteta

Vijest da Institut Dr Miroslav Zotović iz Banjaluke traži poslovni prostor u kojem bi bila smještena ambulanta fizikalne terapije za odrasle i djecu zazela je visoko drugo mjesto naše liste.

Naime, kako je istaknuto u raspisanom pozivu cilj formiranja nove ambulatne jeste rasterećenje liste čekanja na ove usluge na postojećim lokacijama.

Predmet poziva jeste kupovina poslovnog prostora koji bi se koristio kao specijalistička ambulanta fizikalne medicine i rehabilitacije ukupne površine od 700 do 800 m2, fizički razdvojena na blokove namijenjene za provođenje terapije za odrasle, zatim za djecu i dio za osoblje.

Procijenjena vrijednost poslovnog prostora iznosi 3.840.000 KM, a takođe lokacija treba da bude u centru Banjaluke, odnosno od sjedišta Instituta udaljenost ne veća od 6 km, a udaljenost od centra Banjaluke ne veća od 3 km.

Treba da ima parking sa više slobodnih mjesta, bez ikakvih opterećena, pogodan za traženu namjenu, a navedeni su i drugi uslovi.

3. Dijalizni centar u Bolnici Travnik

(Foto: Vlašić gradnja)
Rekonstrukcija i adaptacija JU Bolnice Travnik radi izgradnje objekta za potrebe hemodijalize privukla je pažnju čitalaca eKapije. Radove na modernom dijaliznim centrom izvodi GPPD Vlašić-gradnja.

Pored postojećeg objekta, a zbog ukazane potrebe, investitor je tražio i proširenje postojećih gabarita.

- Novi, prošireni dio, je gabarita 32×4 metra, ali tu se radi o proširenju postojećeg objekta koji je gabarita 35×20 metara. Puna površina će biti iskorištena, a u sklopu objekta planirano je da trećinu zauzme izolatorij, dok će dvotrećinski dio biti dijalizni centar, sa više velikih soba za hemodijalizu. Također, planirane su sobe za doktore, tehničko osoblje, ali i novo skladište - istakao je početkom prošle godine Ervin Janković, voditelj gradilišta.

Investitor projekta je JU Bolnica Travnik, izvođač radova GPPD Vlašić-gradnja, projektant Dom Projekt, a nadzor vrši BNT – Inženjering iz Novog Travnika.

4. Investicije u Banji Mlječanici

(Foto: Screenshot)
Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mlječanica biće najmoderniji zdravstveno – turistički kompleks Srpske, najavili su u martu 2023. u ovoj zdravstvenoj ustanovi i dodali da se u maju se očekuje otvaranje novih bungalova.

Istakli su da slijedi i završetak hidro bloka kojim ova bolnica postaje lider hiperbarične medicine.

Za završetak zdravstvenog kompleksa Vlada Srpske izdvojila je više od 30 mil KM, nakon čega slijedi realizacija i projekta turističkog kompleksa.

Novi objekti ovog zdravstveno-turističkog centra otvoreni su u oktobru prošle godine.

Kompleks Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mlječanica podijeljen je na zdravstveni i turistički dio, a otvaranjem hidrobloka, hiperbaričnog centra i bungalova završava se faza izgradnje i rekonstrukcije zdravstvenog dijela Mlječanice.

U toj zdravstvenoj ustanovi u 2022. godini otvoren je novi dijagnostički centar i objekat poluintenzivne njege.

Slijedi izgradnja turističko-rekreativnog centra višestruke namjene u okviru projekta izgradnje najmodernijeg zdravstveno-turističkog kompleksa u BiH, koji će uz podršku predsjednika i Vlade Republike Srpske u Mlječanici biti realizovani do početka 2025.

5. Hitna služba Zenica

(Foto: Grad Zenica)
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i generalni direktor ITC Group Zenica Suvad Isaković potpisali u julu 2023. Ugovor za izvođenje radova na izgradnji zgrade Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima.

Vrijednost građevinskih radova iznosi 8.178.846 KM sa PDV-om, a rok za izvođenje radova je 24 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Projekat realizuje Grad Zenica vlastitim sredstvima i uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

U objektu nove zgrade će biti smještene Služba hitne medicinske pomoći, Služba za zdravstvenu zaštitu kod specifičnih i nespecifičnih plućnih oboljenja i Služba za laboratorijsku dijagnostiku.

- Riječ je o objektu koji će imati podrum, prizemlje i sprat. Ukupna korisna površina novog objekta je cca 3.320 m2, sa vanjskim uređenjem koje obuhvata cca 4.200 m2. U suterenu objekta JU Dom zdravlja predviđeni su garaža, stepenište, toplotna podstanica, mašinska prostorija i tehničke prostorije za smještaj ostale opreme i agregata. Objekat će biti izgrađen u skladu sa najvećim standardima, a najveće zadovoljstvo njegovom realizacijom će imati građani Zenice odnosno pacijenti koji će koristiti zdravstvene usluge te zaposlenici JU Dom zdravlja Zenica koji će izgradnjom novog objekta imati bolje, kvalitetnije i moderne prostorije za rad - istakao je gradonačelnik Kasumović.

Na prizemlju objekta predviđeni su vjetrobran, hol sa čekaonicom, stepenište, načelnica laboratorije, glavni inženjer laboratorije, davanje uzoraka krvi, davanje uzoraka urina laboratorija, gardarobe, hodnik, sanitarije, ordinacije, dijagnostika, dispečer, čajna kuhinja, reanimacija, intervencija, hirurgija, opservacija.

Na prvom spratu predviđeni su polivalentni prostor, čajna kuhinja, garderobe, sanitarije, prijem kartoteka, hodnik, glavni inženjer, ordinacije, spirometrija, soba za odmor sa čajnom kuhinjom, RTG aparat, MRI aparat, kontrolna soba, hol/čekaonica, UZV, načelnik, lijekovi i sanitetski materijal, ljekarska soba te glavna sestra.

A koje su priče, osim ovih TOP 5 probrojanih, preuzele primat kada je riječ o našoj listi u sektoru ZDRAVSTVO pogledajte OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro moguća zamjena bh. vozačkih dozvola u Italiji

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, utvrdilo Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije. - Zahvaljujući ovom Sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.