NavMenu

Zeleni projekti ulaze na mala vrata - Retrospektiva 2023, investicije u oblasti EKOLOGIJE

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.02.2024. 13:24
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Zimi gotovo svakodnevno pratimo koliki je stepen zagađenosti vazduha, posebno u većim gradovima BiH.

Čini se da smo zapravo samo nijemi posmatrači statistike, dok je stanje iz godine u godinu sve više zabrinjavajuće, iako su ekološka pitanja sve popularnija tema domaćih političara.

Zagađenja vode, vazduha pa i hrane, javljaju se kao kolateralna šteta sve razvijenije i pohlepnije želje za napretkom, globalno ali i lokalno. A saniranje posljedica, kojih smo danas svi svjesni, tek će da predstoji i da ih naslijede generacije koje dolaze.

Potrebno je veće podizanje svijesti građana, koliko smo puta čuli ovakvu krilaticu, čime se dobar dio krivice indirektno pripisuje navikama građana, iako su zakoni ti koji propisuju ponašanja kako pojedinca tako i bilo kakve organizacije, uključujući i privredne subjekte i dr.

No, projekata koji imaju ekološki predznak ima, iako nisu posebno popularni u onom realnom sektoru, pa se većinski finansiraju kroz EU pozive ili kroz vladine programe.

U redovima ispod predstavićemo vas neke od projekata iz sektora EKOLOGIJE koje su posjetioci eKapije rado čitali u 2023. godini.

Ilustracija (Foto: Ivan Bandura/unsplash)Ilustracija
1. Prečistači otpadnih voda u RS u saradnji sa Kinom

Krajem prošle godine saznali smo o planiranoj realizaciji izgradnje prečistača otpadnih voda u Republici Srpskoj u saradnji sa kompanijom China energy international group.

Tim povodom predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da projektom izgradnje prečistača otpadnih voda, koji će biti raspoređeni u gradove Srpske, žele unaprijediti životni standard stanovništva Srpske.

2. Veb portal s informacijama o zelenoj ekonomiji

Vanjskotrgovinska komora BiH je u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u sklopu Green Recovery komponente COVID-19 Investment Response projekta izradila veb portal sa sadržajem vezanim za zelenu tranziciju evropske i BiH privrede.

Na veb stranici su dostupni aktuelni projekti i javni pozivi za učešće u projektima u BiH, informacije o najnovijim trendovima u Evropi, publikacije o zelenoj tranziciju Evrope i BiH, legislativni okvir iz segmenta zelene tranzicije i drugo, a ova vijest se našla na drugom mjestu naše liste.

3. Projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Živinicama

Radi se o projektu rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže gradske zone i nekoliko prigradskih naselja u Živinicama, čija vrijednost investicije po projektnoj dokumentaciji iznosi oko 38 mil KM.

- Važno je istaći da bi do 75% od ukupne vrijednosti projekta bila grant sredstva međunarodnih fondova. Naime, konsultantski tim odabran od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, SWECO i Enova, prvo će raditi studiju izvodljivosti navedenog projekta koja će dati odgovore u šta treba uložiti vezano za vodosnabdijevanje, a tako i za kanalizaciju i tretman otpadnih voda, na osnovu koje će se pristupiti relizaciji istog - naveli su Gradu Živinice.

Projektom je predviđeno uvezivanje sistema sa modernim tehnologijama, sa ciljem smanjenja zaista velikih gubitaka vode koji su trenutno u određenim područjima i do preko 80%.

(Foto: Banjaluka.rs.ba)
4. Gradski park kod TC Delta u Banjaluci

Parkovi su pluća gradova, zato sa radošću dočekamo vijest da se neki novi planira ili gradi. Ovaj put na visokom četvrtom mjestu eKapijine liste našao se novi gradski park u Banjaluci, koji će, prema uvjeravanjima gradskih vlasti, biti najveći gradski park.

Na raspisanom tenderu za prvu fazu radova izabran je konzorcijum koji čine New Sanatron Inženjering iz Novog Grada i laktaška Niskogradnja.

Vrijednost ugovora iznosi 2.648.600 KM bez PDV-a.

Rok za izvođenje radova je 180 dana, a prva faza podrazumijeva izvođenje zemljanih i betonskih radova, bravarskih i montažnih kao i pratećih.

(Foto: Pixabay / MariaGodfrida)
5. Solarni paneli na kućama u RS

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (REERS) usvojila je Pravilnik o kupcima – proizvođačima, što je bila posljednja prepreka građanima i privrednicima da na svoje objekte postave solarne panele te proizvode i troše struju iz vlastite proizvodnje.

Pravilnikom je regulisano ko i kako može postati kupac – proizvođač, koja su njegova prava i obaveze, kako će se vršiti obračun i prikupljanje podataka kao i druga pitanja vezana za ovu oblast.

U nacrtu ovog dokumenta se navodi da se solarna elektrana može graditi i priključiti na mrežu nakon što se pribavi sertifikat za postrojenje.

Prije izgradnje potrebno je pribaviti elektroenergetsku saglasnost od nadležnog operatera, a graditi je može firma sa licencom koju izdaje resorno ministarstvo.

Na građanima i privrednicima sada ostaje da pronađu licenciranu firmu koja bi im postavila solarne panele, a takvih u BiH ima nekoliko.

Pored ovih TOP 5 tekstova iz sektora EKOLOGIJE, predlažemo vam da na linku OVDJE pogledate kompletnu eKapija listu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.