NavMenu

Počinje restauracija Hasanpašića kule u Travniku

Izvor: eKapija Subota, 30.03.2024. 11:01
Komentari
Podeli
Travnik (Foto: fotos1992/Pixabay)Travnik
Restauracija Hasanpašića kuli počinje uskoro, te se očekuje da u nekoliko faza ovo postane jedan od glavnih spomenika Travnika.

- Upravo se završava projektna dokumentacija i urađena su sva geotehnička i geomehanička mjerenja, lasersko snimanje i radi se elaborat konzervacije zidova. Sredinom aprila ili eventualno krajem mjeseca započet će projekt sanacije zidova - izjavila je za Travnički.info Fatima Maslić, direktorica JU Zavičajni muzej Travnik.

Hasanpašića kula, koja se nalazi na ulazu u grad Travnik, iako nema preciznih podataka, izgrađena je prije 1817. godine. Graditelj je Hasan-paša Duvnjak, čiji se mezar nalazi uz džamiju u Šumeću. Ova kula predstavlja jedinstven spomenik, koji je bio i stambene i fortifikacione funkcije, a zahvaljujući Zavičajnom muzeju Travnik, kao i podršci institucija i privatnika, ovaj projekt će u narednih mjesec dana početi dobijati nove konture, prenosi Travnički.info.

Kako izgleda kula pogledajte na satu Zavičajnog muzeja OVDJE.



Sahat kula Travnik
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.07.2024.  |  Industrija, Finansije

Pavgord povećao udio u Boksitu na 71,5% - Fočanska firma u obavezi za preuzimanje i preostalih dionica

Kompanija Pavgord iz Foče stekla je udio od preko 71 posto dionica jedne od najpoznatijih firmi u RS-u – Boksit iz Milića, i krenula je u njeno puno preuzimanje, izvještava BiznisInfo.ba. Pavgord je sada vlasnik 17.013.168 dionica Boksita, odnosno 71,5 posto kapitala. Ovim je nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje svih dionica sa pravom glasa u firmi iz Milića. Za svaku dionicu Pavgord se obavezuje da će platiti iznos od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.