NavMenu

Dograđuje se Studentski grad na Novom Beogradu - U planu još dvije lamele za smještaj 950 akademaca (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.03.2024. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: Energoprojekt-Urbanizam i arhitektura)
Kompleks Studentski grad na Novom Beogradu trebalo bi da dobije novi objekat sa dve lamele za smeštaj oko 950 studenata, vidi se iz urbanističkog projekta koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio na javnu prezentaciju.

Reč je o prvoj fazi, dok će faza 2 detaljno definisati dogradnju, nadgradnju i rekonstrukciju postojećih smeštajnih objekata studentskih domova i izgradnju i rekonstrukciju pratećih objekata, što će biti predmet posebnog postupka, izrade i potvrđivanja novog urbanističkog projekta.

U okviru Faze 1 planirana je izgradnja novog smeštajnog objekta sa dve lamele, 5G i 5F koje su međusobno povezane toplom vezom, parterno uređenje prostora, prateći objekti tehničkog bloka i kontolni punkt u južnom delu kompleksa, sve sa priključenjem novoplaniranih objekata na javnu infrastrukturu.

Lamela 5G je spratnosti P+9, bruto bovršine 17.323,73 m2, a planirano je da ima 319 soba, odnosno 638 kreveta. Lamela 5F je spratnosti P+8 i predviđeno je da ima prohodan ravan krov. Bruto površina ove lamele je 9.922,24 m2. U 156 novih soba biće smešteno 312 kreveta.

(Foto: Energoprojekt-Urbanizam i arhitektura)
Lamele su povezane pasarelom na nivoima od prvog do devetog sprata.

U okviru Faze 1 izgradnje su planirani prateći objekti i to tehnički blok koga čine: trafostanica, priključno razvodno postrojenje (PRP), dizel agregat i toplotne pumpe, kao i kontrolni punkt sa nadstrešnicom iznad pešačkog pristupa, i promenada u južnom delu kompleksa.

Inače, u sklopu Studentskog grada trenutno se nalaze četiri studentska doma sa osnovnim pratećim sadržajima (od kojih svaki ima dva krila - G i F), studentski restoran, gril restoran, prodavnice, sportska sala, otvoreni sportski tereni, kotlarnica, kao i stručne službe za bezbednost, sport i rekreaciju, tehničke poslove, telekomunikacije, transport, informacione tehnologije.

Svaki od domova funkcioniše kao nezavisna tehničko tehnološka celina. U okviru Studentskog grada nalazi se i Dom kulture u okviru koga je velika čitaonica, velika sala za muzičko-scenske i filmske programe, mala sala za tribinske programe, ateljei, letnja pozornica, kafić.

Ukupan broj studenata u postojećim smeštajnim kapacitetima domova je 4.617, a ukupan broj zaposlenih 228.

Investitor izrade urbanističkog projekta je Ministarstvo prosvete. Idejno rešenje novog smeštajnog objekta izradilo je preduzeće Energoprojekt-Urbanizam i arhitektura. Osnov za izradu urbanističko-tehničke i projektne dokumentacije je prvonagrađeno rešenje javnog međunarodnog jednostepenog arhitektonsko-urbanističkog konkursa za uređenje kompleksa Studentski grad, urađeno u okviru studija Nous Architecture iz Istanbula. Autori konkursnog rešenja su arhitekte Cihan Sevindik i Siddik Guvendi.

I. Ž.

Fotogalerija
Studentski grad
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.