NavMenu

Bečlije iz otpadnih voda dobijaju javne podatke o prisutnosti virusa među stanovništvom

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.02.2024. 07:31
Komentari
Podeli
(Foto: © Florian Putschögl)
Već skoro četiri godine Grad Beč objavljuje rezultate kontrole otpadnih voda. Od sada će rezultati biti dostupni javno i nedeljno, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Tako se može pristupiti podacima o prisutnosti SARS-CoV-2, gripa i respiratornog sincicijskog virusa (RSV) u otpadnim vodama. Rezultati su dostupni na veb starnici Grada Beča. U pandemiji se pokazalo da su precizni podaci osnova za donošenje odgovarajućih odluka, saopšteno je iz kancelarije člana gradskog vokeća zaduženog za zdravsto, Petera Hakera. Podaci nisu važni samo za gradsku zdravstvenu upravu, već i za stanovništvo koje ima opravdan interes da sazna koje respiratorne bolesti trenutno kruže.

To ne samo da pomaže gradskim zdravstvenim ustanovama, već i podstiče stanovništvo da preduzme svoje mjere predostrožnosti. Osnovni cilj je zaštita zdravlja stanovništva u gradu.

- Otpadne vode sadrže važne informacije, koje koristimo od početka pandemije koronavirusa u aprilu 2020. godine - rekao je član gradskog vijeća zadužen za klimu, Jirgen Černohorski.

Objavljivanje rezultata je sljedeći korak u razvoju projekta.

Praćenje stanja otpadnih voda omogućava anonimno donošenje zaključaka o bolestima u stanovništvu. Pri tome se koristi podatak količine virusa uzet iz uzoraka. Trenutno se testiranja vrše tri puta nedeljno. Uzimanje uzoraka vrši postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i bečka kanalizacija, a analizu vrši Institut za kvalitet vode i upravljanje resursima na Tehničkom univerzitetu u Beču. U budućnosti će se ovom metodom monitoringa takođe očitavati i druge bolesti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.07.2024.  |  Industrija, Finansije

Pavgord povećao udio u Boksitu na 71,5% - Fočanska firma u obavezi za preuzimanje i preostalih dionica

Kompanija Pavgord iz Foče stekla je udio od preko 71 posto dionica jedne od najpoznatijih firmi u RS-u – Boksit iz Milića, i krenula je u njeno puno preuzimanje, izvještava BiznisInfo.ba. Pavgord je sada vlasnik 17.013.168 dionica Boksita, odnosno 71,5 posto kapitala. Ovim je nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje svih dionica sa pravom glasa u firmi iz Milića. Za svaku dionicu Pavgord se obavezuje da će platiti iznos od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.