NavMenu

Bogatstvo budućih milijardera zasnovano pretežno na nasljedstvu, a ne radu

Izvor: RTS Ponedjeljak, 04.12.2023. 10:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Lux Charters)Ilustracija
Bogatstvo nove generacije milijardera pretežno je zasnovano na naslijeđu, a ne na radu i preduzetništvu, navodi se u izvještaju švajcarske banke UBS.

UBS (Union Bank of Switzerland) u svom Izvještaju o Ambicijama milijardera za 2023. godinu navodi da će hiljadu milijardera prenjeti 5,2 biliona dolara svojoj djeci u narednih 20 do 30 godina.

Od 137 ljudi koji su postali milijarderi za godinu dana, do aprila ove godine, pedeset troje je naslijedilo ukupno 150,8 milijardi dolara od svoje porodice, navodi se u izvještaju UBS, što premašuje kombinovanih 140,7 milijardi dolara koje su stvorila 84 "samostvorena" milijardera u istom periodu.

Banka je saopštila da je to prvi put u devetogodišnjoj istoriji njenog godišnjeg izvještaja o bogatstvu najbogatijih 0,00004 odsto društva da je "sljedeća generacija milijardera akumulirala više bogatstva naslijeđem nego preduzetništvom".

Porast porodica koje svoje bogatstvo zasnivaju na naslijeđu, primjetan je u svim dijelovima svijeta.

U Aziji i Pacifiku, prosječno bogatstvo nasljednika bilo je dvije milijarde dolara u poređenju sa 1,6 milijardi dolara za preduzetnike, dok je u Americi, vrijednost novopečenih milionera nasljednika bila 2,2 milijarde dolara naspram 1,5 milijardi dolara preduzetnika.

U Evropi, na Bliskom istoku i u Africi, prosječno bogatstvo nasljednika od 4,4 milijarde dolara, dvostruko je veće od 2,2 milijarde dolara samostvorenih preduzetnika.

- Kako sve veći broj prvih tajkuna stari, tako odgovornost počinje da prelazi na njihove nasljednike, njegujući potencijalne buduće multigeneracijske porodice milijardera, navodi UBS, dodajući da je ovaj trend dugo bio očekivan.

Povećanje broja milijardera nasljednika posljedica je procvata preduzetničke aktivnosti od devedesetih, koja je postavila temelje za buduće generacije, objašnjeno je u izvještaju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.