NavMenu

Na koje sektore će se najviše odraziti izlazak Rusije iz sporazuma o žitu

Izvor: Blic Petak, 21.07.2023. 08:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Darla Hueske/Unsplash)Ilustracija
Izlazak Rusije iz Sporazuma o žitu neminovno će dovesti do novih posljedica na globalnom nivou, a mnogi ekonomisti smatraju da je sada počela i druga faza ekonomskog rata. Domaći stručnjaci poručuju da će sada početi da trpe i mnogi drugi sektori, poput finansijskog, i da tek predstoje turbulencije na tržištima kao posljedica aktuelnih dešavanja.

Godinu i po dana rata u Ukrajini u potpunosti je promijenilo sliku Evrope i svijeta kakvu smo poznavali prije izbijanja sukoba. Posljedice su prvo bile vidljive u sektorima energetike i poljoprivrede, a kriza je vrlo brzo počela da se preliva i na mnoge druge privredne grane. Amerika sada očekuje najveću stopu nenaplativih kredita od pandemije, a to nesumnjivo treba da očekuje i ostatak svijeta, imajući u vidu rast kamata i pad standarda.

Da li će nove okolnosti i situacija na globalnom tržištu hrane koja bi dodatno mogla da podstakne inflaciju, sada ugroziti i finansijski sektor? Vladimir Vasić, bankar i finansijski konsultant kaže za Blic biznis da je uticaj nesporan.

- Da, utiče. Vidjeli smo da posljednjih nekoliko godina imamo turbulencije i nismo ni bili svjesni dok se nije desio sukob, koliko je Ukrajina bitna za svjetske zalihe žita. I ne samo žita čije je učešće 30%, već i drugih proizvoda, metala i sirovina. I zamislite da sada poremetite samo jedan procenat snabdijevanja. Zamislite koliko bi to uticalo na berze i berzansko poslovanje i sve što je vezano za žito i povezana tržišta - rekao je Vasić.

Iako mnogi trenutnu situaciju vide kao drugi dio ekonomske krize, Vasić kaže da bi to u ovom trenutku bila prejaka riječ.

- Jeste promjena mnogih globalnih ekonomskih dešavanja i tokova u svijetu. Ali uvijek kada je ovakva situacija, neko dobija i profitira, a neko gubi. I tada vještina pronalaženja i snalaženja dolazi do izražaja, kako na nivou pojedinca, tako i na nivou države i regije - kaže on.

Sagovornik Blic biznisa podsjeća na primjer kada je Rusija uvozila dobar dio automobila iz Evrope iako je imala svoju proizvodnju, i na činjenicu da ti brendovi sada ne mogu legalno da se uvezu i da je to tržište preuzela Kina. Prema njegovim riječima oko 60, 70% novoprodatih automobila dolazi iz Kine, a to znači da je neko iskoristio priliku i popunio tržište.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.