NavMenu

Brza cesta Nević Polje-Trube imaće 3 tunela i 13 mostova na 11,4 km dužine - Ovo je tačna trasa

Izvor: eKapija Petak, 01.03.2024. 11:32
Komentari
Podeli
(Foto: printscreen/zahtjev za procjenu uticaja na životnu sredinu/ZGI Mostar)

Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš za projekat izgradnje brze ceste Lašva-Travnik-Jajce tačnije dionice Nević Polje-Turbe izradio je ZGI iz Mostara a Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo na javni uvid.

Investitor ove dionice su Autoceste FBiH, a u pomenutom dokumentu se ističe da dionica brze ceste Nević Polje-Turbe ukupno je duga 11,43 km. Dionica počinje na stacionaži kod naselja Nević Polje, općina Travnik, nastavlja jugozapadno kroz teritorij općine Travnik do stacionaže 0+350,00 km, gdje ulazi u prostor općine Novi Travnik, sve do stacionaže 1+100,00 km. Od stacionaže 1+100,00 km brza cesta se pruža kroz općinu Travnik do kraja dionice na stacionaži 11+430,29 km.

Dionica brze ceste Lašva-Travnik-Jajce, Nević Polje – Turbe, prolazi većim dijelom kroz općinu Travnik te manjim dijelom kroz Novi Travnik.

Naselja na trasi dionice brze ceste, koja prolazi teritorijem općina Novi Travnik i Travnik, idući od početka trase su: na desnoj obali rijeke Lašve: Nević Polje Slimena, Grahovik, Vilenica, Dolac, Skok, Pirota, Šipovik, Kokošari, Miškića Brdo; na lijevoj obali rijeke Lašve: Vlahovića Brijeg / Vlahovići, Ovčarevo, Marjanovića Brijeg i Paklarevo.

Brza cesta je projektovana na način da sadrži dva kolovoza odvojena razdjelnim pojasom. Svaki kolovoz ima dvije prometne trake. Traka za spora vozila na ovoj dionici nije predviđena (projektirana). Brza cesta uključuje još i izgradnju 3 tunela, 13 mostova te podvožnjaka/nadvožnjaka na mjestima gdje je planirana trasa brze ceste u koliziji sa postojećim lokalnim cestama.

Dionica brze ceste Nević Polje – Turbe uključuje sljedeće petlje:
  • Petlja Nević Polje (petlja planirana kao kružni tok s izdignutim nadvožnjakom);
  • Petlja Turbe (petlja planirana kao kružni tok s izdignutim nadvožnjakom).
Kod petlje Turbe planirano je bočno naplatno mjesto sa priključkom na magistralnu cestu M5/E661.

Uz glavni objekt brze ceste, potrebno je izgraditi potporne zidove, kojih će biti veći broj radi uskog prostora koji je dostupan za izvođenje radova. Takođe, predviđen je veći broj podvožnjaka i nadvožnjaka kao i regulacije lokalnih
kategoriziranih i nekategoriziranih cesta te korita rijeke Lašve i ostalih poznatih i nepoznatih, stalnih i povremenih vodotoka na području općine Travnik, navodi se u dokumentu.

Isitče i da je prethodno predviđena dionica autoceste od Lašve do Jajca degradirana u status brze ceste.

- Cilj nove brze ceste jeste da spoji sjeverozapadne krajeve BiH sa centralnim dijelom, odnosno glavnim gradom Sarajevom i dalje. Izgradnjom brze ceste ostvariće se neophodno povezivanje gradova Sarajevo, Vitez, Travnik, Turbe i Jajce i postići će se stabilizirajući i razvojni efekti za zemlju. Izgradnjom predmetne dionice značajno bi se skratilo vrijem putovanja. Veza između brze ceste i autoceste ostvarivala bi se preko postojeće petlje "Lašva" na M17, što znači da ova dva infrastrukturna projekta neće biti direktno fizički povezana.

Dio zemljišta kojim trasa prolazi je u privatnom vlasništvu, dok je ostatak u državnom.

- U ovom trenutku nije proveden proces parcelacije zemljišta te tačni brojevi katastarski čestica nisu poznati.
Elaborat o eksproprijaciji se priprema prema Glavnom projektu. U ovoj fazi se ne mogu navoditi detaljni /precizni podaci o pojedinim parcelama jer će se tek nakon izrade Glavnog projekta raspolagati detaljnim podacima - navedeno je.

Primjedbe, sugestije i mišljenja na Zahtjev za prethodnu procjenu mogu se dostaviti na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma u pisanom obliku u roku od 30 dana od dana objave na veb stranici.

S.T.

Na linku OVDJE možete pogledati aktuelnu INFOMAPU izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i sreću po narodnim predanjima donijeće vam biljka pilea peperomioides, popularno nazvana kineski dolar. Baš kao što joj ime govori, svi finansijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike. Ali, postali milioneri ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.