NavMenu

Počelo izdavanje jednokratnih dozvola za prelazak granice sa Crnom Gorom

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 18.09.2023. 15:33
Komentari
Podeli
GP Sitnica (Foto: Shutterstock/SariMe)GP Sitnica
Granična policija počela je sa izdavanjem pograničnih propusnica i dozvola za jednokratni prelazak državne granice između BiH i Crne Gore, u režimu pograničnog saobraćaja.

Izdavanje ovih dozvola kako navode u MUP-u dio je sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, koji je potpisan 20. maja 2021. godine u Podgorici.

- Pogranična propusnica je isprava koja služi stanovništvu koje živi u pograničnom području obje države da lakše prelazi granične prelaze za pogranični i međunarodni saobraćaj, kao i za prelazak državne granice na prelaznim mjestima koja su upisana u pograničnu propusnicu. Sporazumom je utvrđeno 18 prelaznih mjesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza, u cilju jednostavnijeg rješavanja svakodnevnih životnih potreba i boravka u pograničnom području - navode u saopštenju policije.

Stanovnici iz pograničnog područja Bosne i Hercegovine u opštinama Trebinje, Foča, Gacko, Bileća i Čajniče, koji izlaze na graničnu liniju u dubini od 10 kilometara i koji saglasno ovom Sporazumu ispunjavaju propisane uslove za izdavanje pogranične propusnice za boravak u pograničnom području Crne Gore, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije Crne Gore u Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima, radnim danima od 7 do 15 časova, sa dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom.

Stanovnici iz pograničnog područja Crne Gore, u opštinama Herceg Novi, Nikšić, Plužine i Pljevlja, koji izlaze na graničnu liniju u dubini od 10 kilometara, i saglasno ovom Sporazumu ispunjavaju propisane uslove za izdavanje pogranične propusnice za boravak u pograničnom području Bosne i Hercegovine, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije Bosne i Hercegovine u Trebinju i Foči, svakog radnog dana, u vremenu od 9 do 17 časova, sa potrebnom dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom.

- Izuzetno, pogranična propusnica može se izdati i državljanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji imaju prebivalište van pograničnog područja, kada postoji opravdana potreba za obavljanjem aktivnosti na pograničnom području druge strane potpisnice, o čemu se prilažu dokazi, u smislu ekonomske, socijalne, kulturne, porodične i druge povezanosti - napominju u saopštenju.

Dodaju da se stanovnici koji žive u pograničnom području obje države mogu detaljnije informisati za izdavanje pograničnih propusnica uvidom u Sporazum o izmjenama i dopunama sporazuma između Vlade CG i Vijeća ministara BiH o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, koji se nalazi u prilogu ovog saopštenja i putem telefona i e-mail adresa graničnih policija Crne Gore i Bosne i Hercegovine: Granična policija Crne Gore - Koordinacioni Centar, broj telefona +382 20 262 866, mob/tel + 382 67 189 493, e:mail koordinacioni.centar@policija.me i Stanice granične policije Bosne i Hercegovine - Trebinje +387 59 272 539, trebinje@granpol.gov.ba i Foča +387 58 231 565, hum@granpol.gov.ba.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

Vlada KS podržala projekat daljinskog grijanja - Počinje procedura kreditnog zaduženja kod EBRD za radove vrijedne 50 mil EUR

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje" kandidovanog od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Kako je obrazložio resorni ministar Almira Bečarović, Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.