NavMenu

Prerađivači u problemu - Cijene ambalaže i sirovine rastu na dnevnom nivou

Izvor: eKapija Srijeda, 20.04.2022. 07:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: monticello/shutterstock.com)Ilustracija
Poremećaji na svjetskom tržištu odrazili su se i na prerađivački sektor u našoj zemlji.

Zbog svakodnevnih poskupljenja ambalaže i sirovine potrebne za preradu povrća i voća, u prehrambenoj industriji Sava Semberija u Bijeljini još nije potpisan ugovor sa proizvođačima voća i povrća o otkupu proizvodnje.

- Bukvalno na dnevnom nivou cijena ide nagore. Mi kalkulaciju koju danas uradimo već sutra nije dobra i izuzetno je teško planirati ili praviti projekciju za narednu sezonu u ovom trenutku dok ne dođe do stabilizacije - napominje Stevan Filipović, direktor PI Sava Semberija Bijeljina.

Najveći problem, kako kaže, trenutno je ambalaža.

- Za jedan dan limenka u koju pakujemo proizvode i ambalaža od 425 i 850 i 4250 poskupjela za 200%. Poklopac za teglu na dnevnom nivou poskupljuje za 115% - dodaje Filipović.

Slična situacija je i u drugim prerađivačkim kapacitetima. Iako su zaokružili proizvodnju od njive do trpeze i imaju svoje povrće, u firmi Mamex su zabrinuti zbog ogromnog skoka cijene proizvodnje.

- Cijene se non stop mijenjaju, tržište je nestabilno, svkaodnevno nam povećavaju cijenu za nabavku svih repromaterijala. Očekuje nas neka neizvjesna sezona, najvjerovatnije da će poskupiti i sama sirovina za proizvodnju - kaže Miodrag Lazić iz tvornice za preradu povrća Mamex Bijeljina.

Zabrinuti su i povrtlari koji, kako kažu, još uvijek ne znaju da li da i koliko siju, prenosi bijeljina.org.

- U kontaktu sa proizvođačima čujem da ne prave ugovore iz razloga što očekuju i visoke cijene. Naše je da zasijemo, zasadimo, a šta će biti sa cijenama, vidjećemo na kraju sljedeće godine - rekao je predsjednik Udruge povrtlara Republike Srpske Brane Mastalo.

Ukoliko je suditi prema aktuelnoj situaciji, većina povrća koju proizvedu neće ići u preradu. Od cijene repromaterijala zavisiće i cijena finalnih proizvoda, kažu sagovornici. Iako sezona startuje nakon berbe povrća i voća, već sada je jasno da će doći do rasta cijena i tih proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.