Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 20.06.2019.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tegle dopunjavaju voćem iz uvoza - Domaći prerađivači u šljivama vide šansu za spas sezone

Ilustracija
Kišno proljeće uticalo je na ovogodišnji rod sezonskog voća u Republici Srpskoj, pa su domaći prerađivači bili prinuđeni da tegle dopune jagodama i višnjama iz uvoza.

Da bi trgovačkim lancima isporučili marmelade, sokove, salate i ajvare, domaći prerađivači godišnje u pogonima svojih fabrika prerade hiljade tona raznog voća i povrća. Za razliku od prošle godine, kada je dobra berba obezbijedila sirovinu na domaćem terenu, situacija ove godine nije najsjajnija, pa u proizvodne pogone stižu voće i povrće iz uvoza.

Direktor banjalučke Vitaminke Žarko Mikić ističe da sa prvim ovogodišnjim voćem nisu baš najbolje prošli.

- Planirali smo preradu oko 100 tona jagoda. Međutim, svega trećinu smo uspjeli da obezbijedimo kod domaćih proizvođača, dok smo ostalo nabavili iz uvoza. Trenutno prerađujemo višnje i ni njih nema dovoljno kod domaćih voćara - rekao je Mikić.

Dodaje da uvoz sirovine dodatno poskupljuje proizvodnju, te da se uzdaju da će šljivama, ukoliko bude dobar rod, uspjeti da pokriju troškove proizvodnje.

- Šljive su nam najvažnije, planiramo preradu oko 1.000 tona. Nadam se da će biti kvalitetnih plodova u domaćim voćnjacima i da bar šljive nećemo morati uvoziti - rekao je Mikić i dodao da se prerađivačka industrija oslanja na ratare čije su fabrike pod vedrim nebom, te da sve zavisi od vremenskih uslova.

Osim toga, banjalučka Vitaminka poznata je po svom ajvaru, a crvene paprike, koje su osnovni sastojak tog proizvoda, obezbijediće iz susjedne Srbije i Makedonije.

- Prema prvim procjenama, svega 50% sirovina uspjećemo da obezbijedimo na domaćem tržištu - istakao je Mikić.

U preduzeću Sava Semberija u Bijeljini ističu da će sve voće i povrće koje ne uspiju obezbijediti kod svojih kooperanata morati da uvezu.

- Planiramo preradu oko 7.000 tona voća i povrća. Sav rod sa domaćih parcela ćemo otkupiti, a sve što bude nedostajalo moraćemo da uvezemo. Proljeće je bilo kišno, vidjećemo hoće li jesen biti zlatna - rekao je direktor fabrike Sava Semberija Stevo Filipović.

Dodao je da se u pogonima te fabrike uglavnom prerađuju jabuke, kajsije, šljive, kornišoni i paprike.

Sezonci

Žarko Mikić je istakao da je Vitaminka već raspisala konkurs za prijem sezonskih radnika.

- Biće nam potrebno između 200 i 300 sezonaca, za koje će biti posla od jula do oktobra. Najmanje 50 radnika primićemo na određeno, uz mogućnost da neki dobiju i ugovor za stalno - kazao je on.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.