NavMenu

Tegle pune voćem i povrćem iz BiH - Dobar rod na domaćim njivama i u voćnjacima smanjiće troškove prerađivačkih preduzeća

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 09.07.2018. 14:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pilipphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Prerađivači u Srpskoj uveliko dogovaraju otkup sirovina od lokalnih ratara, a sudeći prema prvim procjenama, u njihovim proizvodnim pogonima naći će se više povrća i voća sa domaćih njiva i voćnjaka nego lani.

Da bi iz proizvodnih pogona na police marketa stigli slasni sokovi, marmelade i ukusne salate, prerađivačima je potrebno godišnje nekoliko hiljada tona jabuka, krušaka, šljiva, jagoda, paprika, kupusa i drugih sirovina. Za razliku od lani, kada je mraz u aprilu uništio sav rod u voćnjacima u Podrinju i Lijevču, proizvođači i prerađivači zadovoljno trljaju ruke zbog dobre berbe koja je na pomolu.

Direktor banjalučke Vitaminke Žarko Mikić kaže da su već otkupili oko 1.000 tona sirovine.

- Sezona je za sada obećavajuća. Otkupili smo dovoljno višanja, a prema informacijama sa terena, i šljiva i jabuka biće dovoljno. Potrebno nam je još oko 3.500 tona sirovine i vjerujem da ćemo sve to obezbijediti od domaćih ratara iz Lijevča, Podrinja i Semberije - rekao je Mikić.

Jabuke i krastavci zauzimaju najznačajnije mjesto u proizvodnim pogonima ovog preduzeća, kao i paprika roga, koje godišnje prerade oko 1.000 tona. Mikić ističe da će dobar rod na domaćim njivama i u voćnjacima u velikoj mjeri olakšati proizvodnju i smanjiti troškove ovih preduzeća.

- Uvoz sirovina iziskuje dodatne troškove transporta, a samim tim i poskupljuje proizvodnju. Vjerujem da ćemo ove godine uspjeti i da uštedimo neki dinar - dodao je Mikić.

(Foto: Paula Cobleigh/shutterstock.com)
U bijeljinskom preduzeću Spektar drink kažu da je na domaćem tržištu ove godine bila odlična ponuda jagoda i višanja.

- Podmirili smo potrebe preduzeća za jagodama i višnjama, otkupivši po 30 tona od domaćih proizvođača. Prema informacijama sa terena, i šljive su rodile - rekli su u Spektar drinku i dodali da godišnje oko 1.000 tona voća prerade u ukusne sokove i marmelade. Za preradu im je potrebno i oko 500 tona kupusa, a prema prvim procjenama, ovog povrća biće dovoljno kod semberskih ratara.


Preduzeće Sava Semberija iz Bijeljine godišnje preradi i do 7.000 tona sirovine.

- Uglavnom prerađujemo krastavce, paprike, paradajz, zatim šljive i jabuke. Oko 60% sirovine biće sa semberskih polja, dok ćemo preostalih 40% voća i povrća obezbijediti iz uvoza - rekli su u ovom preduzeću.

Sezonski radnici

Žarko Mikić je istakao da će Vitaminka i ove godine angažovati oko 150 sezonskih radnika koji će istovarati voće i povrće te čistiti plodove.

- Osim toga, raspisali smo konkurs za prijem 40 radnika koji će dobiti šansu da nakon sezone ostanu u stalnom radnom odnosu - rekao je Mikić.

U preduzeću Spektar drink ističu da će i njima u zavisnosti od obima posla trebati tridesetak sezonaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.