NavMenu

Skuplja tegla, skuplji i džem - Rast cijena repromaterijala nije zaobišao ni prehrambeno-prerađivačku industriju

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 06.12.2021. 09:11
Komentari
Podeli
(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Poskupljenje repromaterijala nije zaobišlo ni prehrambeno-prerađivačku industriju u Srpskoj pa su tako tegle, flašice, poklopce i ostalo plaćali i po duplo višim cijenama nego lani, a dodatnu glavobolju su im tokom ove sezone zadale i vremenske neprilike koje su umanjile rod voća i povrća.

Direktor prehrambene industrije Sava Semberija u Bijeljini Stevo Filipović kaže za Glas da je ova godina za prerađivačku industriju bila teška u svakom smislu.

- Ovogodišnja sezona bila je teška sama po sebi zbog vremenskih neprilika, a druga stvar je abnormalni skok svih cijena repromaterijala koji utiču na proizvodnju gotovog proizvoda. Neke cijene su duplo više nego one lani - kazao je Filipović.

Dodao je da su pored svih otežavajućih okolnosti glavni dio sezone ipak uspjeli privesti kraju.

- Cijene naših proizvoda ne možemo preko noći da mijenjamo, ali mislim da će poskupljenje repromaterijala i svega ostalog sigurno uticati na korigovanje i povećanje cijena naših proizvoda - rekao je Filipović.

Objasnio je da trenutno u proizvodnji rade slatki program, što će trajati do kraja decembra nakon čega slijedi kapitalni remont fabrike i priprema za sljedeću sezonu.

- Koncentrišemo plodove šljiva, šipurak, aroniju od čega pravimo džemove, prekmeze, kompote i sad smo na završetku udarnog dijela sezone - rekao je Filipović.

Rukovodilac za domaće tržište u preduzeću Spektar drink iz Bijeljine Nebojša Jeftić kazao je za Glas Srpske da iako nimalo laka, ova godina za prerađivače za nijansu je bolja od prethodne.

- Međutim, sačekao nas je haos sa poskupljenjem energenata i svih cijena pa je u tom dijelu došlo do poremećaja koji još traju i ne znamo kada će doći kraj svemu tome. Sve sirovine su poskupjele, a pogotovo one za koje smo mi vezani. Mi smo veliki potrošači šećera, a on je berzanska roba - rekao je Jeftić.

Kako je dodao, u posljednja tri do četiri mjeseca došlo je do enormnih povećanja cijena, od energenata do ambalaža, etiketa, voćnih kaša i ostalog.

- Iako smo imali ugovorenu proizvodnju sa našim kooperantima, suša je uzela svoj danak pa smo tako dolazili u situaciju da kupusa, koji je naš strateški proizvod, jednostavno nismo imali na tržištu. U jednom kritičnom momentu naše robe nije uopšte bilo na rafama - ispričao je Jeftić dodavši da se sada polako vraćaju u normalu.

Uvoz

Stevo Filipović kaže da su sve sirovine koje su proizvedene u bilo kojem dijelu Srpske, ukoliko su ispunjavale minimalne uslove da uđu u proces prerade, rado otkupljivali dodavši da su samo neke sirovine uvozili iz inostranstva.

- Uglavnom je riječ o crvenoj paprici. Nju smo uvozili isključivo iz Srbije, a ne kao prethodnih godina iz Makedonije i Bugarske - rekao je Filipović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.