NavMenu

Hrane ćemo imati dovoljno, ali će biti skuplja - Novi trendovi na samitu Business Trends

Izvor: eKapija Subota, 16.04.2022. 09:54
Komentari
Podeli
Moderator panela MIlan Ćulibrk i učesnici: Luka Popović - COO Delta Agrara i direktor Danubiusa i Delta Feed-a, Željko Radanović - direktor MPZ Agrar i Miloš Mijović, direktor MK Agriculture (Foto: eKapija/Srđana Maričić)Moderator panela MIlan Ćulibrk i učesnici: Luka Popović - COO Delta Agrara i direktor Danubiusa i Delta Feed-a, Željko Radanović - direktor MPZ Agrar i Miloš Mijović, direktor MK Agriculture
Hrane će biti ali cijene će zbog aktuelne krize sa dešavanjima u Ukrajini morati da idu "gore", zaključak je završnog panela Business trends samita održanog u hotelu Hyatt Regency Belgrade u organizaciji magazina Instore i NIN.

Na temu svjetske krize i proizvodnje hrane u Srbiji, kao i kompanija iz prehrambene industrije govorili su učesnici panela Luka Popović, Chief operations officer (COO) Delta Agrara i direktor Danubiusa i Delta Feed-a, zatim Željko Radanović, direktor MPZ - Agrar (IM Matijević) i Miloš Mijović, direktor MK Agriculture.

Ova kriza na globalnom tržištu hrane nije bila očekivana, ali nas je korona prethodno naučila da sve može da stane, samo ne i proizvodnja hrane, navodi Željko Radanović iz MPZ-a.

- Iako se bilježi poskupljenje repromaterijala, energenata, dijelova za mašine, zabilježene su i barijere koje imamo kad je prodaja u pitanju. S obzirom da je proljećna sjetva u toku, nadamo se da će kriza biti umanjena prinosima koje očekujemo od ove sjetve - poručio je Radanović.

Prema riječima Miloša Mijovića, direktora MK Agriculture, povećanje cijena inputa, a posebno povećanje cijene vještačkih đubriva, koja je tri puta veća nego prije krize, svakako će uticati i na domaće proizvođače hrane.

- Poslovanje u ovoj godini ne bi trebalo da bude ugroženo, jer postoje i zalihe repromaterijala za određeni period, ali svakako se očekuje da će sledeća godina biti izazovnija - rekao je Mijović.

Pšenice će, kako je naglasio, biti sasvim dovoljno za domaće potrebe, a preteći će dio i za izvoz.

Značajno je napomenuti da veliki udio u proizvodnji imaju i lanci snabdijevanja, kod kojih je zabilježen značajan poremećaj, i to će sve uticati na povećanje cijene hrane, naveo je Luka Popović, COO Delta Agrara, i direktor Danubiusa i Delta Feed-a.

- Pred nama je period kad neće biti jeftine hrane, ali neće biti ni nestašica. Srbija je ozbiljna poljoprivredna zemlja i svrstana je u top 10 svjetskih proizvođača kukuruza, pšenice i repe pa će hrane za domaće potrebe svakako biti - naglašava Popović.

Suša velika opasnost koja prijeti poljoprivredi

Govoreći o stanju na njivama, Mijović naglašava da je stanje na oranicama solidno iako su vremenske prilike sa manje kiše uticale na pomeranje sjetve, ali kako naglašava, sve će biti urađeno u optimalnim rokovima.

- Vojvodina je primila trećinu padavina u odnosu na uobičajeni prosek i to se svakako može odraziti na prinos pšenice. A klimatski faktori su nešto na šta nemamo uticaj - navodi Mijović.

Potraga za novim tržištima - Gleda se u pravcu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike

Na pitanje kako će gubitak velikog ruskog tržita uticati na domaće proizvođače hrane, Željko Radanović navodi da to može uticati na smanjenje nivoa agrotehnike što vodi ka smanjenoj proizvodnji, mada smatra da ipak nije sve tako crno.

- Biljna proizvodnja je poslednjih decenija doživjela povećanje zbog povećane mehanizacije na poljima i procesima proizvodnje. U svakom selu imate po nekoliko ozbiljnih proizvođača koji obrađuju površinu od po 100 hektara, pa mislim da će svakako stvoriti viškovi za nova tržiša - navodi on.

Miloš Mijović navodi da, iako su naši proizvođači u velikoj mjeri oslonjeni na rusko tržište, mimo svega, lanci snabdijevanja nekako funkcionišu, iako malo otežano zbog logističkih problema.

- Svakako smo u potrazi za alternativnim tržištima i naša pažnja trenutno je usmjerena na Bliski istok i Sjevernu Afriku, a u svemu tome veliku pomoć domaćim proizvođačima pruža i Privredna komora Srbije na čelu sa Markom Čadežom - ističe Mijović.

Ograničavanje cijena osnovnih životnih namirnica direktno osjete proizvođači

- Uredba o zamrzavanju cijena osnovnih životnih namirnica pritisak prebacuje na proizvođače i na duži rok to je neodrživo - navodi Luka Popović.

Preporuka bi bila da tržište samo izdefiniše tražnju, kako se ne bi stvarale zalihe u domaćinstvima, koje će posle nekog vremena propasti.

- Takođe je važno napomenuti, da Srbija, koja je veliki izvoznik kukuruza, očekuje u tom pogledu "free keš" koji će opet biti vraćen u proizvodnju. Sav teret krize ne bi trebalo da bude na proizvođačima, nego je predlog da i tržište preuzme dio - rekao je on.

Značajno smanjenje stočnog fonda - Gdje su rješenja?

Stočni fond je prilično umanjen, bilježi se manji broj skoro svih vrsta stoke, goveda, svinja, koza, a zabilježen je jedino porast broja ovaca.

Na pitanje da li vide rješenje ove situacije, Popović navodi da je broj ovaca povećan zbog subvencija koje su imali od države.

- Pored smanjenja stočnog fonda, dramatično je smanjena i proizvodnja mlijeka. Veliki broj malih proizvođača odustaje i ta grana zahteva podršku. Takva situacija nije samo kod nas, nego i u Njemačkoj - naglasio je Popović.

Prema njegovim riječima stočarska proizvodnja je, uz voćarstvo, najviše pogođena grana poljoprivrede.

- S obzirom da su proizvodni ciklusi u stočarstvu dugački i traju od 6 mjeseci do godinu dana, potrebna je podrška države kako bi se cifre u stočarstvu oporavile. Svakako treba iskoristiti i to što svinja iz domaće proizvodnje daje kvalitetno meso, nije hranjena GMO sojinom sačmom i zajedno sa oznakom da je nešto proizvedeno u Srbiji, sve to bi trebalo da nam bude dokaz da jedemo dobru domaću hranu proizvedenu u Srbiji - poručio je Popović.

Srđana Maričić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.