NavMenu

Dijeljenje je najvažnija matematička operacija u biznisu - Emil Tedeski podijelio iskustva o uspješnom poslovanju

Izvor: eKapija Petak, 06.12.2019. 09:58
Komentari
Podeli
U biznisu, ali i životu uvijek treba učiti, razvijati se i ići naprijed. Ne postoji osoba koja sve zna. Svaka zemlja regiona ima neke svoje komparativne prednosti, a za uspjeh neke kompanije, jedna od najvažnijih stvari jeste odgovorno upravljanje.

Ovo su samo neke od teza o uspješnom poslovanju koje je sa posjetiocima Samita privrednih lidera regiona, održanom 4. decembra u organizaciji magazina InStore i beogradskog nedeljnika NIN, podijelio Emil Tedeski, predsjednik Upravnog odbora Atlantic Grupe.

U zemljama regiona, istakao je Tedeski, sasvim je realno ukrupnjavanja kapitala, a na kraju, zašto da ne, i spajanje velikih privatnih kompanija u jedan sistem.

- Na neki način mi i u biznisu već imamo nešto slično kao u košarci, jer su Delta Holding, Fortenova i Atlantic Grupa svojevrsna ABA liga. Kada govorimo o ukrupnjavanju kapitala, to već postoji. Recimo, Atlatnic Grupa u svom sastavu ima najveću konditorsku industriju u Srbiji Štark, zatim Grand kafu, Foodland, Drogu kolinsku, Cedevitu. Tako da na našem, ali i na primjeru ostalih kompanija, već možemo vidjeti neko logično ukrupnjavanje kapitala, jer su pojedinačna tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH i Sjeverne Makedonije premala. Da li je pored svega ovoga potrebno stvarati još jedan veći sistem, to je pitanje za vlasnike, ali i regulatore, znamo da je nekih pregovora već i bilo. Sigurno je da bi dio svega ovoga trebalo da budu i Mađarska, Slovačka, Turska, Bugarska, Austrija ili Njemačka, jer su sve te zemlje za nas na neki način region - rekao je Tedeski.

Kako je istakao, poslije "groznog rata devedesetih", upravo je biznis taj koji je jedan drugom prvi pružio ruku, pa danas imamo sistem u kome se slobodno kreću roba, kapital i ljudi.

I na greškama se uči

Jedna od najvažnijih stvari za uspjeh jedne kompanije jeste odgovorno upravljanje. Tedeski kaže da biti vlasnik i biti odgovoran ne podrazumijeva jedno drugo.

- Najprije, moramo odvojiti vlasništvo od kategorije upravljanja. Zabluda je da u svojoj kompaniji možete raditi šta hoćete, jer odgovornost vlasnika prema vlasništvu mora biti ogromna. Na primjer, imam prijatelja koji je uspješan preduzetnik u Švedskoj i koji ima četiri sina. Kada sam ga pitao da li očekuje da neko od njegove djece nastavi da upravlja biznisom, odgovorio mi je da je njegov prvi zadatak kao roditelja i vlasnike jeste da od svoje djece napravi odgovorne vlasnike. Da li će se neko od njih uključiti u upravljačku strukturu, to će se tek pokazati. U tome leži sva suština. Ta odgovornost vlasnika ogleda se najprije u razdvajanju privatnog od kompanijskog, zatim u selektovanju najboljeg, ali i u tome što uvijek radite u interesu kompanije, vodeći računa o svim učesnicima u jednom lancu - dobavljačima, kupcima, kreditorima, društvenoj zajednici u kojoj poslujete. Međutim, nisu rijetki primjeri gdje smo vidjeli da vlasnik potkrada sopstvenu kompaniju. Upravo zato imamo kategorije odgovornih, ali i neodgovornih lidera. Morate biti svjesni da se bogatstvo ne mjeri samo milionima evra na računu, uvijek morate imati na umu da od vaših postupaka zavisi nečija egzistencija.

Govoreći o greškama i promašajima tokom prethodnih godina, Emil Tedeski kaže da ih je svakako bilo dosta.

- Na primjer, poslije rata 90-tih u Hrvatskoj nismo imali ništa poput Smokija, pa smo uvidjeli da je našem tržištu potreban neki flips. U to vrijeme nisam znao da nam, da bismo razvili proizvod i robnu marku, nisu potrebne fabrike, mašine, tehnologija. Tako sam mjerio zemlju, tražio najbolju opremu po Njemačkoj... Fabriku na kraju nismo izgradili, izgubili smo silno vrijeme, ali i šansu da osvojimo tržišni udio od 15-20% u tom segmentu. Takođe, 2006. godine kupili smo u Njemačkoj vodeći brend u segmentu ishrane za sportiste. Nismo znali da upravljamo ovom kompanijom, na kraju smo i ušli u crveno i počeli da poslujemo sa gubicima. Kompaniju smo prodali prije dvije godine, ali da smo to uradili znatno ranije, mogli smo dosta da uštedimo.

Ipak, pored svih ovih grešaka, kada zbrojim objektivno u proteklih 28 godina sve koševe koje smo dali na čelu sa mnom, i one koje smo promašili, mislim da je taj skor poprilično dobar, ako ne za neku Evro ligu, ako ne za neki dobar Evro kup - istakako je Tedeski.

Promjene sprovoditi kada ste na vrhuncu

Naši najveći neprijatelji za budućnost uvijek su uspjesi koje smo postigli u prošlosti, smatra on.

- To možda djeluje kontradiktorno, ali fudbalskim rječnikom, kada prodate fintu pet puta na isti način, šesti put konkurent je snimio vaš način igre. Moramo biti svjesni da je, kada tražimo pravac kojim treba krenuti, i odluka da ostanemo na mjestu odluka. Nekad je najbolja odluka čekanje. Ovo vrijeme istorijski najnižih kamata, nezavisno od svih drugih faktora, jako je dobro za sprovođenje promjena. Mijenjati nešto u trenutku kad vam je dobro, za mene je jedino ispravno. Tada imate dovoljno vremena, niste u panici, imate dovoljno sredstava i mirno okruženje. Međutim, kada ste napadnuti, imate probleme, prinuđeni ste da mijenjate, ali vrlo često reagujete nervozno, u panici ste jer nemate luksuz da stanete i promjenu sprovedete mirno i temeljno - kaže Tedeski.

Kako je istakao, u Atlantic grupi trenutno se sprovodi veliko interno pospremanje.

- Želimo da rastemo organski, radimo na uvećanju naših suštinskih vrijednosti, naročito nematerijalne imovine, želimo i da unaprijedimo odnose sa svim stejkholderima, ali i povećamo vrijednost naših najvećih brendova, naročito njihove percepcije kod potrošača. To su segmenti u kojima trenutno želimo da dupliramo vrijednost - navodi Tedeski.

Slaže se sa Miroslavom Miškovićem da, ako imate namjeru da prodate neku kompaniju, onda je najbolje da to uradite kada je ona na svom vrhuncu.

- Sve zavisi da li se primarno bavite prodajom kompanija, prodajete zbog promjene poslovne strategije ili vas je nužda natjerala. Motivi nisu uvijek isti, ali svakako je najbolje prodati kompaniju kada je na vrhu. Ako pričamo u kontekstu današnjeg vremena, onda je posljednjih nekoliko godina idealno vrijeme za prodaju jer ima dovoljno keša, kamate su negativne... Kada dođe kriza kamate rastu, keš postaje oprezniji, premija na rizik raste i u tom trenutku logično je da je i manje interesa, a čim je manje potražnja i cijena kompanije pada.

(Foto: Atlantic Grupa)
Tedeski ističe da je Atlantic Grupa 2010. godine kupila Drogu Kolinsku kada je njena vrijednost bila 550 mil USD.

- Tada su neki analitičari smatrali da smo platili veliku premiju, ali ja mislim da smo napravili najbolji poslovni potez u mojoj karijeri i jednu od najboljih akvizicija na ovim prostorima. Nije mi žao što smo platili možda nešto višu premiju, jer nam se to vratilo desetostruko i vraćaće nam se u narednih 30 godina. Da je 2010. godine bila današnja makroekonomska situacija, vrijednost kompanije bila bi 750 ili 800 mil EUR.

Kaže da je zadovoljan i izlaskom Atlantic Grupe na berzu 2007. godine.

- Napravili smo jedan od najvećih IPO neke privatne kompanije sa područja bivše SFRJ, i naše iskustvo je izuzetno. Danas imamo velike penzione fondove, fondove otvorenog tipa, fondove rizičnog kapitala, imamo osiguravajuća društva i fizička lica koji su dioničari. Posljednjih pet godina stalno povećavamo vrijednost dionice i isplatu dividendi. Stvarno sam ponosan na to da za 12, 13 godina nikad nismo imali nijednu primjedbu ili spor sa malim akcionarom, jer sve radimo transparentno - ističe Tedeski.

Smatra da u Srbiji svakako postoje preduzeća koja bi mogla uspješno da izađu na berzu.

- To je samo pitanje vlasnika, ali i razloga zbog kojeg izlazite na tržište kapitala. Ne berzu izlazite zato što želite da prodate dio dionica, da prikupite kapital za neki novi investicioni ciklus ili želite kombinaciju kao što smo mi uradili. Kada znate razlog izlaska na berzu, onda ćete pronaći i pravi način.

Neophodno ulaganje u znanje

Govoreći o fenomenu rentijerske ekonomije, Tedeski je istakao da je ona naročito karakteristična za naše podneblje.

- Rentijerska ekonomija je takođe legitimna ekonomija, nema ništa loše u upravljanju zemljom, nekretninama ili bilo kojom drugom imovinom. Međutim, stav koji se danas često može sresti je - imam lokal, iznajmim ga, svakog mjeseca stiže kirija - e, to je veoma opasno. Sada ipak dolaze neke nove generacije koje lome tu paradigmu renitijerskog i jako me raduje kada u novim tehnologijama imamo preduzetnike koji stvaraju proizvode za globalno tržište.

Hrvatska je zemlja koja u značajnoj mjeri živi od turizma, ali isto tako dosta i propušta, smatra Tedeski.

- Nije dovoljno samo ulaganje u hotel, restoran, zgradu. Fali nam ulaganje u uslugu, ulaganje u znanje. Neće zgrada prodati uslugu, već ozbiljne škole u hospitaliti biznisu, i to je ono u čemu kaskamo. Da bismo bili konkurentni Maldivima, Tajlandu, Maroku, Grčkoj ili Italiji, moramo tim objektima u koje je uloženo na desetine miliona evra, dati sadržaj. Taj sadržaj daju upravo ljudi. Da biste to mogli morate da završite ozbiljnu školu i proći ozbiljne seminare. Zato smatram da nam, naročito u tom turističkom proizvodu, nedostaje mnogo znanja, ali i mnogo ljudi - navodi Tedeski.

Prema njegovim riječima, svaka država regiona ima svoje komparativne prednosti.

- Na primjer, Srbija nema more, ali ima prelijepu prirodu. Međutim, uvijek je ključ u investicijama u znanje. Kao društvo sebi ne želimo da priznamo da nemamo neophodna znanja u određenim oblastima. Pričali smo i o odgovornom vlasništvu ranije. Ako neki vlasnik smatra da zna sve o svom poslu i da ne treba da uči i razvija se, on je neodgovoran vlasnik. Ja sam završio fakultet u 46. godini i nije me bilo sram što sam bio najstariji u klasi. Kada nešto ne znam, nije me sram da to i priznam. Uvijek sam se čudio menadžerima koji nastupaju sa pozicije da im je uvijek sve jasno - ističe Tedeski.

Koja je najvažnija matematička operacija u biznisu

Predsjednik Upravnog odbora Atlantic Grupe kaže da je siguran da zaposleni više cijene kompanije i organizacije u kojima je sve transparentno, koje posluju po zakonu i u kojima se vodi računa o zaposlenima.

- Statistike pokazuju da je sigurnost radnog mjesta prvi razlog zašto ljudi biraju neku kompaniju. Drugo, je to da u njoj postoji prostor za lično napredovanje i razvoj. Plata i finansijski paket dolaze na treće mjesto. Nemam dilemu da svi ljudi u Atlantic grupi misle da je tu sve idealno, ali znam da i te kako cijene što postoji sigurnost, urednost, plaćeni svi doprinosi, i što plate rastu. I ove godine ćemo svim svojim zaposlenima podijeliti dodatnu nagradu, jer je kompanija u ovoj godini radila dobro - kaže Tedeski.

Kako ističe, u biznisu najvažnije matematičke operacije nisu sabiranje i množenje, nego dijeljenje.

- Stvorio si nešto, kompanija je stvorila, onda se prvo zahvali onima koji su to omogućili. Tako se ponašamo i prema široj zajednici, bilo da je to kroz donacije ili kroz neki dobrotovorni rad, želimo da vratimo dio tog profita koji smo stvorili tamo gdje ga stvaramo. Živimo u vremenu kada su se stvorile izuzetne razlike između onih koji imaju i onih koji nemaju, a mi se kao poslovni lideri moramo truditi da napravimo zadovoljnije, srećnije i bogatije društvo. Privatnici ne mogu da riješe sve anomalije i probleme u jednom društvu, ali ako možemo bar malo pomoći, to je onda dobar smjer - zaključio je Emil Tedeski.

Dragana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.