NavMenu

Zračnoj luci Mostar 7,77 mil KM - Vlada HNK i Grad Mostar potpisali sporazum, u najavi nove linije

Izvor: biznis.ba Srijeda, 05.01.2022. 13:12
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com)
Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Mario Kordić potpisali su u srijedu, 5. januara, u Mostaru Sporazum o načinu izvršenja obaveza HNK-a prema Gradu Mostaru.

Herceg je istaknuo kako je tim sporazumom predviđeno da se iznos od 7,77 mil KM prioritetno usmjeri u Zračnu luku Mostar.

– Nema razvoja Hercegovine bez Zračne luke – naglasio je Herceg.

Izrazio je uvjerenje kako će se ostvariti planovi i najave čelnika grada Mostara o ponovnom uspostavljanju letova – osobito niskotarifnih kompanija s kojima su već obavljeni određeni razgovori.

– Za 10 do 15 dana bit će uplaćen prvi milion. Tokom ove godine uplatit ćemo još milion, treći i četvrti dio u iznosu od po 2 mil KM bit će uplaćeni do kraja 2023. odnosno 2024. godine, a ostatak od oko 1,8 miliona tokom 2025. godine – istaknuo je Herceg.

Gradonačelnik Kordić je kazao kako je zadovoljan potpisivanjem Sporazuma o rješavanju obaveza kantona prema Gradu Mostaru po presudi za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

– Zadovoljni smo da ćemo ovaj iznos koji je definiran Sporazumom u idućim godinama koristiti u proračunu Grada Mostara, prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar kako bismo dobili veliku komparativnu prednost kada je u pitanju turizam i gospodarstvo koje donosi funkcionalna zračna luka – istaknuo je Kordić, dodavši kako će sporazum donijeti boljitak građanima Mostara i cijele HNK.

Upitan da prokomentira o kojim zračnim linijama se pregovara, Kordić je kazao kako je preuranjeno govoriti o tome te da u ovom trenutku može potvrditi samo sezonsku liniju Dizeldorf – Mostar, ukoliko ne bude problema s pandemijom koronavirusa.


– Što se tiče drugih linija, dosta ih je trenutno u pregovorima, a ono što je bio fokus i Zračne luke i nas je to da probamo detektirali linije koje bi bile isplative jer nam je bitna održivost tih linija. U tom kontekstu se vraćamo na priču turizma i Međugorja i popunjenosti tih zrakoplova i ozbiljno razgovaramo o linijama koje su vezane uz nama tradicionalna turistička odredišta od kuda dolaze turisti u Hercegovinu – kazao je gradonačelnik Kordić.

Po njegovim riječima, razgovara se i sa zračnim lukama u Banjaluci i Sarajevu.

– Tražimo i tu partnerske odnose kako bi zajedno radili. U BiH trenutno su četiri međunarodne zračne luke i jako je važno da s njima surađujemo kao partneri, a ne kao konkurenti – poručio je Kordić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Finansije

Srpskoj prijeti gubitak pola milijarde maraka

Energetski sektor u Republici Srpskoj trpi značajne finansijske udarce, a u prilog ovoj tvrdnji, govori činjenica da je Srpska u 2024. godini definitivno izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 mil KM. Ali, tu nije kraj problemima, jer Republici prijeti još jedan arbitražni spor, ovoga puta sa Hrvatskom, a u igri je ponovo 200 mil KM, koliko u vidu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.