NavMenu

Vidikovac na Trebeviću i Željeznička stanica Bistrik idu u zakup - Evo koji su prijedlozi Grada Sarajeva

Izvor: Klix Srijeda, 27.10.2021. 12:20
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamin Karić uputila je u Gradsko vijeće prijedloge odluka o uslovima i načinu korištenja i davanja u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik i Vidikovca na Trebeviću.

Rekonstrukcija, odnosno gradnja oba objekta je pri kraju.

Kako je navedeno u prijedlogu kojim bi Gradsko vijeće Grada Sarajeva dalo saglasnost gradonačelnici da objavi javni poziv, u zakup se daje 300 kvadrata unutrašnjeg i 50 vanjskog prostora Željezničke stanice na Bistrik.

Unutrašnji prostor koji je predmet zakupa sastoji se od kuhinje, prostora servisnog lifta, sanitarija, stepeništa, hodnika, to ostave u podrumu, restoranskog prostora, sanitarija, hodnika, ostave, stepeništa, kafea i depoom u prizemlju.

Prema prijedlogu gradonačelnice, početna minimalna cijena zakupa iznosila bi 4.893 KM, mjesečno, odnosno 58.716 KM godišnje. Kako je predviđeno, ponuđači moraju uplatiti avansni polog u iznosu tri mjeseone zakupnine, a ugovor o zakupu se zakljucuje na period od 12 mjeseci. Predviđeno je da zakupoprimac ima pravo da zahtjeva produženje ugovora sve dok redovno izmiruje zakupninu za dio objekta Željezničke stanice Bistrik.

I prijedlogom odluke o uslovima i načinu korištenja i davanja u zakup poslovnog objekta Vidikovac, Karić također traži saglasnost Vijeća za raspisivanje javnog poziva. Navedeno je da se izdaje 1.919 metara kvadratnih, uz dodatak pripadajućih površina na otvorenom koje obuhvataju terasu vezanu sa vanjskim prostorom u nivou prizemlja na površini od oko 310 kvadrata.


Predviđeno je da početna minimalna cijena zakupa u javnom pozivu iznosi 51.744,44 KM, mjesečno, a da ponuđači moraju dostaviti bankovnu garanciju za ozbiljnost ponude koja glasi na godišnji iznos ponuđene mjesečne zakupnine.
Predviđeno je da se ugovor o zakupu objekta Vidikovac, nakon provedene procedure, zaključi na period od 60 mjeseci, a da zakupoprimac ima pravo da zahtjeva produženje ugovora sve dok redovno izmiruje zakupninu.
Ovi prijedlozi naći će se pred sarajevskim vijećnicima na sjednici 4. novembra.

Gradonačelnica je ranije predlagala da početna minimalna cijena za Vidikovac iznosi 35.851 KM te da ponuđači moraju uplatiti avans od 426.977 KM u vrijednosti od 12 mjeseci minimalne cijene, koji će biti vraćen ponuđačima koji ne budu izabrani.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Industrija, Građevina

U pogon puštena nova tvornica KS Aluminium u Širokom Brijegu

U industrijskoj zoni u Knešpolju kod Širokoga Brijega u četvrtak je svečano u pogon puštena velebna tvornica KS Aluminium. Riječ je o modernoj, visokotehnološkoj europskoj tvrtki čija je temeljna djelatnost usredotočena na proizvodnju aluminijskih i PVC vrata i prozora, profila i drugih proizvoda od aluminija i PVC-a te projektiranje aluminijskih sustava, površinsku zaštitu aluminija te strojnu obradu aluminija i PVC-a. Vlasnici

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.