NavMenu

ITF predstavio dvanaestogodišnji izvještaj rada - U BiH još uvijek 1.555 km2 minama ugrožene površine

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.04.2010. 14:30
Komentari
Podeli

Međunarodni fond za deminiranje (ITF) samo je u prošloj godini implementirao 16,7 miliona dolara pomoći u BiH, zahvaljujući čemu je očišeno više od 6,5 miliona kvadratnih metara sumnjive površine, istaknuto je 21.04.2010. godine na press konferenciji ITF-a održanoj u Sarajevu.

Dorijan Maršič, direktor International Trust Fund (ITF) je predstavio rezultate djelovanja ITF-a za period od 1998-2009 godine, sa posebnim osvrtom na postignute rezultate u Bosni i Hercegovini, kao i strateške ciljeve i planove za period 2010 – 2013 godine.

Kako je naglasio Maršič, ITF je u periodu od 1998 – 2009. godine u sklopu različitih aktivnosti potuminskog djelovanja i pomoći žrtvama mina u Bosni i Hercegovini implementirao preko 145 miliona američkih dolara donatorskih sredstava.

Posebno je istaknuto kako se prepoznatljivost ITF-a kao i veliki interes donatora za suradnju ogleda se u mogućnosti korištenja sistema uduplavanja donacija od strane SAD-a, što podrazumijeva da je svaki dolar prikupljen donacijama preko ITF-a, osiguran njihovim dodatnim dolarom.

"U 12 godina svoga postojanja, ITF je prikupio donatorska sredstva u iznosu preko 302 miliona američkih dolara za različite programe protuminskog djelovanja u regiji Jugoistočne Europe i šire. Sa tim sredstvima je očišćeno preko 105 miliona kvadratnih metara minskih polja u regiji i Jugoistočnoj Europi i finansirani su brojni programi sa područja pomoći žrtava mina, kao i progami upozoravanja o opasnostima od mina, čime se uveliko doprinosi izgradnji kapaciteta u minsko ugroženim zemljama. Prošla godina je za ITF bila posebno uspješna, s obzirom da su završetkom operacija deminiranja u Srbiji i Albaniji već četiri zemlje Jugoistočne Europe dobile status zemalja bez mina ( Albanija, Makedonija, Srbija i Crna Gora ). ITF se također veoma uspješno proširio svojom djelatnošću i u regiji Centralne Azije“, kazao je Maršič.

Na konferenciji je istaknuto kako je u zadnjih 12 godina u Bosni i Hercegovini očišćeno preko 52 miliona kvadratnih metara minskih polja. Time je ITF sa 26 država, međunarodnih organizacija i privatnih donatora ostvario status največe donatorske fundacije za potuminske akcije i pomoć žrtvama mina u BiH.

"U prošloj godini ITF je podržao 12 programa pomoći žrtvama mina i tri programa upozoravanja na opasnosti od mina. Također, preko donatora finansirali smo nabavku sedam pasa za detekciju mina za Oružane snage Bosne i Hercegovine i obezbjedio sredstva za osposobljavanje vodiča i trenera pasa", pojašnjava Maršić.

Adrea Grasselli, ambasador Slovenije u BiH je najavio da će Vlada Slovenije i ubuduće podržavati rad Fonda, posebno u zemljama regiona, jer je jedan od pozitivnih elemenata u radu na deminiranju bila i regionalna saradnja.

Istaknuto je da će u toku 2010. godine ITF će nastaviti svoje aktivnosti na području prikupljanja donacija, koje će biti usmjerene za protuminsko djelovanje i pomoći žrtvama mina u BiH, a za koje će se u skladu sa našim planovima sakupiti oko 10,5 miliona američkih dolara.

"Iako interes donatora za ulaganje u protuminske akcije i pomoć žrtvama mina opada, ITF će svim naporima nastojati, a naročito sa većim učešćem lokalnih vlasti Bosne i Hercegovine i dalje motivirati donatore za pomoć ovoj zemlji. Unaprijediti ulaganje u protuminske akcije u BIH je od krucijalne važnosti za brži razvoj ove zemlje, što se najbolje ogleda podatkom BH MAC-a da je u Bosni i Hercegovini još uvijek 1,555 km2 minama ugrožene površine“, kazao je Maršić.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Agro

Bosanska kafa na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kafa. Naime, bosanska kafa je zauzela je 66. mjesto, a posjetitelji spomenute stranice su joj dali ocjenu 4,1. Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kafa poprilično slične, te da je najbolje bosansku opisati kao vrstu turske kafe. Bosanska verzija se, kako se navodi u njihovom tekstu, priprema sa prženim zrnima kafe koja su dobro mljevena. Za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.