NavMenu

Luk bez suza - Nova sorta skladištenjem postaje sve slađa

Izvor: Agroklub Petak, 06.10.2023. 12:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Couleur)Ilustracija
Sunions, luk bez suza, je već neko vrijeme na evropskom tržištu. Ova sorta bez ljutine i oštrine rezultat je više od trideset godina oplemenjivačkog rada, navode u tvrtki BASF. Ideja je nastala prije otprilike 35 godina kada je BASF-ov oplemenjivač biljaka Rick Watson želio stvoriti blag, slatki luk koji bi se plasirao na tržište tokom zimskih mjeseci.

U skladištu razvija slatkoću

Nakon predstavljanja u SAD-u i Španiji, nekoliko velikih lanaca supermarketa je za njega pokazalo interes. Na trgovačkim policama u Španiji može se pronaći od 2020. godine, u Italiji od 2021., u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Francuskoj od 2022. godine.

Ovo je biljka dugog dana, a u Španiji je moguć uzgoj za berbu od kraja jula do septembra. Sadi se u proljeće, bere u ranu jesen.

Genetika sorte je takva da glavice s vremenom postaju blaže i slađeg okusa. Za većinu sorti je karakteristično da tokom skladištenja povećavaju sadržaj materija koje mu obezbjeđuju bolje čuvanje, ali i povećavaju ljutinu i oštrinu. Kod ove sorte to nije slučaj. Sadržaj ovih materija se smanjuje, a on postaje slađi.

Interes uzgajivača

Za njega kažu da mijenja pravila igre u kuhinji, odnosno da nisu potrebne naočale ili ludi trikovi da bi izbjegli suzenje očiju.

BASF vidi Sunions kao novi koncept za tržište luka. Namjeravaju da prošire proizvodnju, a među uzgajivačima već postoji veliko interesovanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.