NavMenu

PKKS: U narednoj godini prioritetno otklanjanje barijera biznisu

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 25.12.2006. 10:26
Komentari
Podeli

Osnovna aktivnost Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) u 2007. odvijat će se na realizaciji zadataka sadržanih u dokumentu "Prijedlozi za otklanjanje barijera u razvoju biznisa". -To je ujedno i osnova za aktivnosti Komore u zastupanju interesa privrede u partnerskim odnosima s državnim organima – istakao je predsjednik PKKS Kemal Grebo.

Komora predviđa realizovati šest projekata koji imaju opći značaj za privredni razvoj u saradnji s općinama, Gradom, Kantonom, VTKBiH, te tri projekta uz pomoć stranih vlada i međunarodnih organizacija.

Posebna aktivnost Komore bit će usmjerena na pripremanje kompanija za poslovanje u okviru nedavno potpisanog Sporazuma o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA).

Također, istakao je Grebo, nužno je stručno i sistematično prići pripremama kompanija po osnovu Sporazuma o stabilizaciji o pridruživanju Evropskoj uniji, s obzirom na to da ovi sporazumi unose radikalne promjene u poslovnim aktivnostima na tržištima obuhvaćenim sporazumom na koje treba blagovremeno odgovoriti kako bi se kompanije uspješno pripremile za nove uvjete poslovanja.

U 2007. godini Komora planira realizovati 62 edukacije (seminari i kursevi) od čega 49 edukacija predstavljaju nove teme. Ove godine Komora je organizovala 39 različitih edukacija, što je za 13,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Edukacije je pohađao 681 polaznik iz 389 organizacija.

Grebo je dodao da je Komora i pored teške finansijske situacije, uzrokovane prelaskom na dobrovoljno članstvo, ipak izvršila ključne zadatke iz ovogodišnjeg programa rada.

Realizovano je sedam projekata od općeg značaja za privredni razvoj Kantona Sarajevo (Direktive EU – Vodič za privrednike, Razvoj poduzetništva na selu, Podrška razvoju biznisa, Turistički proizvod Sarajeva, Informatizacija poslovnog sektora – Akcija 2006., Evropska akademija za osoblje komora zapadnog Balkana i Afirmacija slobodnih carinskih zona).

Pokrenuta je izrada aplikacija i projektnih zadataka za deset projekata koji nisu bili predviđeni programom rada, a koji treba da se realizuju (Poboljšanje energetske efikasnosti, IDEA projekt, Compart, CIPE 2, SERDA i dr.).

Četiri projekta iz Programa rada nisu realizovana (Studija o reciklaži čvrstog otpada, Tehnološki parkovi i inkubacioni centri, Usaglašavanje srednjeg i visokog obrazovanja Kantona Sarajevo s potrebama privrede i «Partners») zbog nedostatka novca i nedovoljne zainteresovanosti predviđenih učesnika u sufinansiranju ovih projekata.

Međutim, zbog značaja nekih od ovih projekata, prije svega Studija o reciklaži čvrstog otpada, privrednici insistiraju da se nastave aktivnosti na njihovoj realizaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Finansije

Srpskoj prijeti gubitak pola milijarde maraka

Energetski sektor u Republici Srpskoj trpi značajne finansijske udarce, a u prilog ovoj tvrdnji, govori činjenica da je Srpska u 2024. godini definitivno izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 mil KM. Ali, tu nije kraj problemima, jer Republici prijeti još jedan arbitražni spor, ovoga puta sa Hrvatskom, a u igri je ponovo 200 mil KM, koliko u vidu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.