NavMenu

Kreće ispitivanje ostataka pesticida u hrani - Laboratorije iz oba entiteta učestvuju u projektu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.08.2013. 20:40
Komentari
Podeli

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji sa USAID/Sida FARMA projektom, osigurala je provođenje međulaboratorijskog ispitivanja ostataka pesticida u hrani, u kojem će sudjelovati sedam laboratorija iz Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju agencije, a prenosi RTV "Slon".

U izboru laboratorija učestvovali su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao nadležne institucije za ovlašćivanje laboratorija.

Na osnovu njihovih tehničkih i kadrovskih kapaciteta u međulaboratorijskom ispitivanju, koje bi trebalo da počnu tokom ovog mjeseca, učestvovaće laboratorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH (Mostar/Sarajevo), Federalnog poljoprivrednog zavoda (Sarajevo), Federalnog agromediteranskog zavoda (Mostar), Instituta za javno zdravstvo RS (Banjaluka), Poljoprivrednog instituta RS (Banjaluka), Veterinarskog zavoda Unsko-sanskog kantona (Bihać) i Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona (Bihać).

Na osnovu tenderske procedure koju je sproveo USAID/Sida FARMA projekta, kao laboratorija koja će organizirati međulaboratorijsko ispitivanje izabran je Odjel za vodu, hranu i materijale u kontaktu sa hranom pri Zavodu za javno zdravstvo Maribor u Republici Sloveniji.

U skladu sa BAS/EN/ISO 17025, laboratorija mora da posjeduje procedure za upravljanje kvalitetom, radi praćenja valjanosti obavljenih ispitivanja. Međulaboratorijsko ispitivanje značajan je način ispunjavanja zahtjeva standarda BAS/EN/ISO 17025 u području osiguranja kvaliteta laboratorijskih rezultata, a podrazumijeva organiziranje, obavljanje i ocjenu analiza na istom uzorku koje izvode dva ili više laboratorija, u skladu sa unaprijed određenim uvjetima radi i utvrđivanja karaktera ispitivanja, stoji u saopštenju iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.