NavMenu

Velike firme iz Hrvatske prebacuju proizvodnju u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.03.2013. 16:06
Komentari
Podeli

Gubitak povlaštenog carinskog režima koji Hrvatska ima sa članicama CEFTA i najvažnijim trgovinskim partnerima – BiH i Srbijom dovešće do gubljenja tri do četiri hiljade radnih mjesta, jer neke firme planiraju da prebace proizvodnju u susjedne zemlje.

Preduzetnički krugovi u Hrvatskoj i ekonomski analitičari očekuju pad plasmana proizvoda i izvoza, ali i preseljenje proizvodnje iz Hrvatske prema jugoistoku, prenosi BN televizija.

"Mira" iz Prijedora priprema se za preuzimanje proizvodnje "Kraševog" izvoznog asortimana, "Frank" je već proširio svoje pogone u Grudama, a u Čitluku sa velikim zanimanjem čekaju dolazak "Gavrilovića", koji bi uložio u lokalnu mesnu industriju.

Očekuje se konačna odluka hrvatskog "Adrisa", najvećeg carinskog gubitnika, za koga se takođe spekulše da će preseliti proizvodnju cigareta iz Istre u BiH, jer 60% cigareta, izrađenih u Kanfanaru, konzumiraju stanovnici Srbije, Makedonije i BiH.

Prema nekim analizama i tvrdnjama medija, proizvodnja cigareta namijenjena susjednim tržištima bila bi prebačena u Banjaluku ili Mostar.

Preduzetnici navode da su proteklih godina upozoravali na probleme koje će, nakon ulaska Hrvatske u EU, imati hrvatske kompanije koje posluju na tržištima zemalja CEFTA.

"Adris grupa" navodi da će godišnje za izvoz u zemlje CEFTA plaćati deset miliona evra skuplje carine, ako kojim slučajem do 1. jula ne dođe do preokreta u carinskom režimu.

Zemlje CEFTA za većinu svojih proizvoda koje izvoze u EU imaju povlašten carinski tretman, ali taj reciprocitet ne vrijedi kad je riječ o proizvodnji iz EU koja se plasira na tržište CEFTA.

Mnoge hrvatske firme naći će se u velikim problemima. Pogoršaće im se pozicija na strateškom tržištu, a male su šanse da taj gubitak nadoknade plasmanom u EU – prenose hrvatski mediji.

Konditori će na izvoz u zemlje CEFTA u prosjeku plaćati 15 do 18% carine, zbog čega bi mogli izgubiti i kupce i zaradu.

Jedno od rješenja je preseljenje proizvodnje.

"Kraš" zapošljava 1.500 radnika, a u Prijedoru oko 400. Prebaci li izvozni asortiman u Prijedor – u Zagrebu će se pojaviti višak.

Istu dilemu prati i "Zvečevo", jer će dio proizvodnje iz pogona u Požegi vjerovatno otići put Čapljine.

"Gavrilović" će zapošljavati u Čitluku, a ne u Petrinji. Prosječna carina pri izvozu hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Srbiju biće povećana sa 4,5 na 13,2%.

Mnoge firme su odavno otvorile ili kupile fabrike u Srbiji, poput "Vindije", "Atlantic"-a, "Agrokora".

Eksperti upozoravaju da će izlazak iz CEFTA donijeti Hrvatskoj pad BDP-a 0,4% već u ovoj godini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Finansije

Srpskoj prijeti gubitak pola milijarde maraka

Energetski sektor u Republici Srpskoj trpi značajne finansijske udarce, a u prilog ovoj tvrdnji, govori činjenica da je Srpska u 2024. godini definitivno izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 mil KM. Ali, tu nije kraj problemima, jer Republici prijeti još jedan arbitražni spor, ovoga puta sa Hrvatskom, a u igri je ponovo 200 mil KM, koliko u vidu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.