Izvor: eKapija | Srijeda, 02.01.2013.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektroprivreda stvara uslove za ekonomski razvoj RS - U planu četiri nove hidroelektrane

Elektroprivreda RS (Foto: b)

"Elektroprivreda Republike Srpske" protekle godine pokrenula je nekoliko kapitalnih projekata izgradnje novih hidroelektrana, čime stvara uslove za ekonomski razvoj Srpske, uprkos cijeni električne energije koja je među najnižima u regionu - ocijenila je generalni direktor ove kompanije Branislava Milekić, prenosi agencija Srna.


Milekićeva je istakla da je krajem 2011. i početkom 2012. godine, u uslovima ekstremno loše hidrologije, velikih snježnih padavina praćenih niskom temperaturom i pojačanom potrošnjom električne energije, "Elektroprivreda" pokazala punu snagu i sigurnost elektroenergetskog sistema Srpske.

Ona je za list "Ekstra" navela da je 2012. godine završen kapitalni remont termoelektrane u Gacku, tokom kojeg je realizovano i više investicionih aktivnosti zamjene opreme, čime je postignuto povećanje pouzdanosti, smanjenje troškova eksploatacije i održavanja i stvoreni uslovi za povećanje proizvodnje električne energije.

Govoreći o projektu izgradnje hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", za koji su Vlada i "Elektroprivreda Srpske" izabrali njemačku kompaniju "RWE" za strateškog partnera, Milekićeva je podsjetila da su planirane četiri hidroelektrane - "Buk Bijela", "Foča", "Paunci" i "Sutjeska".

Ona je rekla da su toku aktivnosti provjere tehničkih karakteristika i isplativosti postojećih rješenja HES "Gornja Drina" od strane "RWE".

- Prema Ugovoru o strateškom partnerstvu, "RWE" treba da dostavi preliminarni izvještaj o rezultatima prihvatanja dokumentacije do kraja januara, odnosno konačni izvještaj do kraja aprila. Ovi izvještaji će opredijeliti dalju realizaciju projekta. Ugovorom je predviđeno formiranje projektnog društva u januaru 2013, a početak radova na izgradnji prve hidroelektrane u septembru 2014- navela je Milekićeva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.