NavMenu

Sarajevo Film Festival: Takmičarski program-Dokumentarni filmovi

Izvor: eKapija Srijeda, 09.08.2006. 15:19
Komentari
Podeli

Žetva kreativnih, inspirativnih i zanimljivih dokumentaraca iz regije

Prošla je decenija perioda tranzicije, u kojem su se mnoge balkanske zemlje suočavale sa teškoćama. Nakon uspostave novih političkih sistema, ili čak potpuno novih država u regiji, film je postao više od pitanja kulture. Postao je sofisticirani način izražavanja identiteta nacije i stvaranja prepoznatljivog glasa koji ima odjeka i u inostranstvu. U filmskim se djelima često odražava i preispituje politička stvarnost te pokušaji međusobnog uspostavljanja dijaloga i rješavanja uzajamnih sukoba. U tome dokumentarni film ima osobiti značaj.

Mada se regionalni film ne može posmatrati kao estetski jedinstven pojam, nove filmove iz različitih dijelova regije karakterizira jedan poseban kvalitet: humor pun samoironije i mračno, nemilosrdno razmatranje nesreće lokalnih junaka, kao i dokumentaristička vizuelna poetičnost koja izbija iz tame određenih tema. Nova generacija mladih režisera uspješno kombinira kreativni autorski pristup, kojim pokušava stvoriti vrlo osoban filmski jezik, sa spretnom i prijemčivom dokumentarističkom naracijom.

Zanimljivo je da su teme većine filmova odabranih za ovogodišnji Takmičarski dokumentarni program SFF-a, zapravo, potraga: bolna i hrabra potraga za istinom o misterioznom nestanku bosanksih izbjeglica u Crnoj Gori, u briljantno napravljenom istraživačkom i kreativnom dokumentarcu KARNEVAL bosanskog režisera Alena Drljevića; temeljita istraga u potresnom filmu VUKOVAR – POSLJEDNJI REZ Janka Baljaka i Drage Hedla, koja nam daje detaljno istraženo viđenje tragedije ovog hrvatskog grada; u tom smislu je sličan i upečatljivo urađen film IZJAVA 710399 Refika Hodžića; traganje za toplotom istinskog doma (zemlje) u snažnom dokumentarcu DRUGA GENERACIJA Amira Muratovića, koji se bavi problemima bosanskih izbjeglica u Sloveniji; MOJA SUSJEDA TANJA Petra Krelje, sofisticirano filmsko putovanje u unutrašnji svijet žene „iz susjedstva“, koja se probija kroz život ogromnom snagom i samoironijom; traganje preko granice, da bi se otkrilo zapadnoevropsko otvoreno tržište i demokratija, u duhovitom i dramatičnom filmu EVROPA PREKO OGRADE Želimira Žilnika; mađarski film BLAGO GRADA PEČUHA Martona Szirmaija traga za razlozima odbacivanja tradicije; rumunski LJUDI I PSI Raymonda Nicolaua priča o životu na ulici, gdje djeca i psi imaju isti status; dvije potrage kroz subkulturu (turbo-folk), zajedničku mnogim zemljama na Balkanu, u POSLU SNOVA Danijele Majstorović iz Banjaluke, i OGLEDALCE OGLEDALCE Blerte Basholi s Kosova. Svaka od ovih potraga urađena je na intrigantan filmski način. Ono što im je zajedničkoj je duhovit, čak i pomalo ironičan način na koji pristupaju najmračnijim stranama političkog i društvenog života u svojim sredinama (inspirativno prikazan i u ŠTA SA SOBOM PREKO DANA hrvatske rediteljice Ivone Juke).

Nizozemska IDFA, najveći festival dokumentarnog filma u svijetu, svake godine odabere najmanje pet filmova iz naše regije, a na prošlom festivalu je film PILEĆI IZBORI Gorana Radovanovića, koji je i u našem programu, bio je nominiran za prestižnu nagradu Srebrni vuk.

Fantastično je da ove godine imamo veliki broj svjetskih, Međunarodnih i regionalnih premijera u našem programu. Neki su filmovi bukvalno selekcionirani na montažnom stolu. Nekih deset od ukupno devetnaest filmova bit će lansirani na svjetsku scenu upravo na SFF.

Ove godine primjetan je veliki porast dokumentarističke proizvodnje na Kosovu. Mladi režiseri ne samo da se zanimaju za političke i ekonomske teškoće oko njih, već na vrlo inspirativan način govore o kulturološkim i subkulturološkim trendovima među mladima; muzika, moda, izlasci, traganje za samopotvrđenjem; obrađeni su najbolje u filmovima SHUFFLE Edona Rizvanollija i OGLEDALCE, OGLEDALCE Blerte Basholli.

Budući da je za SFF izuzeteno važno podržati upravo rad na kreativnom dokumentarnom filmu u regiji, SFF od 2006. godine uvodi novu nagradu, za najbolji dokumentarni film. Kao i sve druge glavne nagrade SFF-a, i ova se zove SRCE SARAJEVA. Uz to, uvedena je i specijalna nagrada EDN (Evropska Dokumentaristicka mreza) Talent Grant koja se dodjeljuje za izuzetanu kreativnost autora u dokumentarističkom pristupu. Treća naša nagrada postoji već tri godine i to je nagrada za najbolji film na temu ljudskih prava, koju dodjeljuje Vlada Švicarske.

Broj filmova u našoj ovogodišnjoj selekciji pokazuje da se regionalna produkcija brzo razvija. Na selekciju je pristiglo oko sto trideset filmova, a samo dvadeset posto se moglo uvrstiti u program. Činjenica da imamo samo sedam termina za prikazivanje značajno determinira selekciju. Ipak, pokušala sam izabrati i vama predstaviti i kvalitet i raznovrsnost regionalne dokumentarne produkcije. Uživajte u festivalu!

TAKMIČARSKI PROGRAM – DOKUMENTARNI FILMOVI

Program je otvoren za filmove iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Cilj Takmičarskog programa – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala je da prikaže kreativne, nadahnjujuće i nadasve zanimljive radove iz oblasti dokumentarnog filma iz regije. Svake godine sve više filmskih profesionalaca posjećuje Sarajevo Film Festival, pa tako naši filmovi imaju priliku da budu viđeni, te nakon toga izabrani i pozvani na učešće na drugim međunarodnim filmskim festivalima.

Sarajevo Film Festival od ove godine uvodi novu nagradu. Riječ je o nagradi za Najbolji dokumentarni film (3.000 EUR). Kao i ostale oficijelne nagrade Festivala, i ova nagrada nosi naziv Srce Sarajeva. Prvi put dodjeljuje se i nagrada najveće strukovne organizacije na svijetu - EDN (Evropska mreža dokumentarnog filma) – EDN Talent Grant kao posebno priznanje za osobitu autorsku kreativnost u dokumentarističkom pristupu.

Treći put zaredom, žiri SFF-a dodijelljuje i Nagradu za Najbolji film koji tretira temu ljudskih prava (3.000 EUR), koju finansira Vlada Švajcarske.

Žiri:

Peter Liechti, (Švicarska) predsjednik žirija

Nezavisni filmski radnik Peter Liechti je filmski autor, režiser i kamerman. Rođen je 1951.godine u mjestu St.Gall (Švajcarska), a diplomirao je crtanje na Univerzitetu umjetnosti i dizajna u Cirihu. S radom na filmskim eksperimentima i performansima počeo je 1983. godine. Suosnivač je K59 (KinoK) art kina u St.Gallu a bio je i član Achziger Film Group iz Ciriha. Zaslužan je za nekoliko filmskih projekata realiziranih u saradnji sa poznatim umjetnicima i muzičarima a njegovi radovi su prikazivani na brojnim filmskim festivalima i televiziji.

Anette Olsen (Danska)

Anette Olsen je freelance novinarka iz Kopenhagena. Piše za DOX Magazine i lokalne filmske magazine. Magistrirala je filmske studije i scenario na univerzitetima u Kopenhagenu, Montpellieru i Parizu, a posjeduje i dodatno novinarsko obrazovanje. Kao članica FIPRESCI-ja, Annete Olsen je bila članica nekoliko žirija filmskih festivala (Thessaloniki, Toulouse i Yamagata). Radila je u EDN-u (European Documentary Network) i kao urednica DOX Magazina.

Irene Bignardi (Italija)

Irene Bignardi je italijanska filmska kritičarka i novinarka. Rođena je u Milanu 1943. godine gdje je diplomirala modernu književnost, te studirala komunikacije na Univerzitetu Stanford. Nakon rada za italijanski dnevni list La Repubblica i časopis L`Espresso, bila je direktorica MystFesta, selektorica programa Venetian Nights na filmskom festivalu u Veneciji te direktorica međunarodnog filmskog festivala u Locarnu.

Autorica je dva dokumentarna filma (L`Ultima Diva i Bellissimo), četiri knjige te mnogih kritičkih eseja. Bila je članica žirija mnogih međunarodnih filmskih festivala.

TAKMIČARSKI PROGRAM - DOKUMENTARNI filmovi 2006.

DELTA

Režija: Stanislav Tomić

Hrvatska, 2006, 25 min.

Producent: Studio Guberović, MILVA FILM & VIDEO, HRT

MEĐUNARODNA PREMIJERA

Delta je slovo čija je oznaka trougao. Tri dijela filma prikazuju život u močvari, u kanalu i na ušću, u jedinoj delti u Hrvatskoj.

DRUGA GENERACIJA

Režija: Amir Muratović

Slovenia, 2006, 50 min

Producent: RTV Slovenija

SVJETSKA PREMIJERA

"Slovenac sam… a i nisam." Neki dijelovi Ljubljane postali su mala geta, u kojima slovenački jedva da se čuje. Ta su geta poput paralelnog svijeta. Djeca druge generacije južnjaka koji žive u Sloveniji stalno su u procjepu između "ovdje" i "tamo".

DVIJE SESTRE (PRIČA O LJUBAVI)

Režija: Džemal Šabić

Bosna i Hercegovina, 2006, 13 min.

Producent: FTV BiH

SVJETSKA PREMIJERA

Ovo je dokumentarac o pedesetosmogodišnjoj bosanskoj gospođici koja je napustila posao i stanište u glavnom gradu, okrenula leđa svim ljubavima, ljubavnicima i proscima, prestala čeznuti, iščekivati i snivati romantične snove, te se vratila u rodno selo i odlučila svoj život pokloniti sestri...

EGERSZALÓK

Režija: László Csáki, Szabolcs Pálfi

Mađarska, 2006, 17 min.

Producent: MEDIAWAVE 2000 Kft., Duna Műhely, Hipokaloric group, Mađarska

MEĐUNARODNA PREMIJERA


Krajem šezdesetih u mjestu Egerszalók u Mađarskoj vršena su početna bušenja u potrazi za sirovom naftom. Svi su bili iznenađeni kada je, umjesto nafte, iz bušotina počela kuljati termalna voda izuzetnog kvaliteta, ali je odmah zaustavljena. Kasnije će neko slučajno otvoriti slavine i voda će slobodno poteći.

EVROPA PREKO PLOTA

Režija: Želimir Žilnik

Srbija, 2005, 60 min.

Producent: Terra Film, Srbija

BiH PREMIJERA

Film Želimira Žilnika prati kako se Šengenski sporazum odražava na situaciju na mađarsko-srbijanskoj granici u periodu od ljeta 2004. do proljeća 2005. On u formi dokumentarističke drame lokalnim trgovcima i poljoprivrednicima daje priliku da govore o svojim iskustvima i da nam pokažu kako žive i rade.

GLASBA JE CASOVNA UMETNOST, LP FILM PANKRTI – DOLGCAJT / MUZIKA JE UMJETNOST VREMENA, LP FILM PANKRTI - DOLGCAJT Režija: Igor Zupe

Slovenija, 2006, 47 min.

Producent: Nord Cross Production d.d. i VPK, Slovenija

BiH PREMIJERA

Nekada davno muzikom se mogao mijenjati svijet. No Fun je o tom vremenu i o jednoj vinil-ploči koja je upravo to uradila. Sa dosta arhivskog materijala, ovaj film bavi se događanjima u Jugoslaviji u periodu između 1977. i 1980. – periodom od debitantskog nastupa Pankrta.

HALID BUNIĆ – VJEČNI

Režija: Damir Janeček

Bosna i Hercegovina, 2005, 30 min.

Producent: Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, BiH

REGIONALNA PREMIJERA

Ovo je dokumentarni film o Halidu, koji je rođen u kinu. Halid sve radi za film. Ovo je životna priča mog najboljeg prijatelja Halida. Ovaj dokumentarac nastao je kao filmska vježba na drugoj godini dramaturgije i trećoj godini režije.

IZJAVA 710399

Režija: Refik Hodžić

Bosna i Hercegovina, 2006, 54 min.

Producent: XY FILMS, Sarajevo, BiH

SVJETSKA PREMIJERA

Priča o ocu koji pokušava saznati šta se dogodilo sa njegovim petnaestogodišnjim sinom, koji mu se istrgao iz ruke i nestao tokom genocida u Srebrenici, ustvari je priča o Bosni i Hercegovini, zemlji zauvijek obilježenoj ratnim zločinima i njihovom zaostavštinom.

KARNEVAL

Režija: Alen Drljević

Bosna i Hercegovina, 2006, 71 min.

Producent: Mediacentar Sarajevo, BiH

SVJETSKA PREMIJERA

U proljeće 1992., bježeći od užasa rata, veliki broj izbjeglica iz BiH potražili su utočište u susjednoj Crnoj Gori. Međutim, nisu našli spas koji su tražili... Novinar Šeki Radončić istražuje šta se desilo tim ljudima…

MECSEK KINCSE / BLAGO GRADA PEČUHA

Režija: Márton Szirmai

Mađarska, 2006, 17 min.

Producent: Insant Filmek Műhelye, Mađarska

MEĐUNARODNA PREMIJERA

U brdima Mecsek (u Pečuhu, u Mađarskoj) postoji jedan mali tim, koji svoje radno mjesto želi zaštiti od privatizacije i uništenja. Žele da zadrže posao. Ali, radno mjesto ne može izbjeći sopstvenu budućnost …

MOJA SUSJEDA TANJA

Režija: Petar Krelja

Hrvatska, 2006, 60 min.

Producent: Croatian Film Clubs` Association, Hrvatska

SVJETSKA PREMIJERA

Loša početna sreća 57-godišnje Tanje Kursar (rođene kao vanbračno dijete, "kopile"), trajno je obilježila njen život: djed dugo nije mogao prihvatiti njeno postojanje, nemarnog oca je samo dva puta u životu srela, i to slučajno, očuh ju je zlostavljao, muž varao… Sve je to preživjela. Sama je podigla dvoje djece, sama si je našla posao, smogla snage završiti školovanje, čak „zaigrala" na filmu...

OAMENI SI CAINI / LJUDI I PSI

Režija: Nicolau Raymond

Rumunija, 2006, 11 min

MEĐUNARODNA PREMIJERA

Na ulicama oko univerziteta, u samom centru Bukurešta, žive razni ljudi – djeca beskućnici, prosjaci, skitnice bez porodica. Kao psi lutalice. Puno laju! Ali, da povremeno ne ugrizu, niko ih nikada ne bi primijetio…

OTKAČENA KAMERA

Režija: Ratko Orozović

Bosna i Hercegovina, 2005, 19 min.

Producent: FTV BiH

BiH PREMIJERA

Dvije kratke dokumentarne priče o neobičnim ljudima i njihovim čudima. Prva je o jednom čovjeku i njegovom psu - najboljim prijateljima koji jedan drugoga savršeno razumiju. Druga priča je o čovjeku koji je prije 12 godina sagradio kuću od oblutaka. Danas slika neobične slike.

PASQYRE, PASQYRE... / OGLEDALCE, OGLEDALCE

Režija: Blerta Basholli

Kosovo, 2006, 26 min.

Producent: Crossing Bridges, Kosovo

MEĐUNARODNA PREMIJERA

26-minutni dokumentarni film Ogledalce, ogledalce bavi se slikom žena na kosovskoj televiziji, i istražuje, izaziva i odražava način na koji su žene predstavljene u medijima. Osnovni stav koji se promovira je da će ženska ljepota i seksualnost automatski voditi do slave, obožavanja i prosperiteta. U današnjem društvu vidimo kako djevojčice imitiraju ono što vide u medijima.

PILEĆI IZBORI

Režija: Goran Radovanović

Srbija, 2005, 48 min.

Producent: NAMA FILM, Srbija

REGIONALNA PREMIJERA

PILEĆI IZBORI jeste film o savremenom životu ruralnog Balkana. U ovoj priči, jedna starija srbijanska seljanka pokušava da nauči kako da koristi rabljeni mobilni telefon koji je dobila od unuka, lolaknog saobraćajnog policajca… Kad na kraju nekako nauči da ga koristi, umire…

POSAO SNOVA

Režija: Danijela Majstorović

Bosna i Hercegovina, 2005, 51 min.

Producent: B.a.B.e. Croatia i CKS Popravak BiH

BiH PREMIJERA

Posao snova otvara pitanje položaja žena na estradi, pitanja menadžera, kontrole karijere, novca, erotske privlačnosti, uz sve prisutnije težnje mladih djevojaka oko nas da ostvare svoje snove tako što će postati pjevačice, voditeljice ili manekenke.

SHUFFLE

Režija: Edon Rizvanolli, Ylber Mehmedaliu

Kosovo, 2005, 42 min.

Producent: 1244 Productions, Kosovo

BiH PREMIJERA

Pet gotina nakon NATO-ove operacije protiv jedinica jugoslovenske armije, milion Kosovara vratilo se u svoje razorene domove i otpočelo borbu za svakodnevni život. Nezaposlenost, ekstremno siromaštvo, politička nestabilnost, nepouzdano snabdijevanje vodom i strujom samo su neki od problema. Dok su 1999. ljudi bili sretni što su dobili slobodu, pet godina kasnije razočarani su i ljuti. Šest alternativnih bendova pokušava muzikom i nastupom izraziti sve te emocije.

ŠTO SA SOBOM PREKO DANA

Režija: Ivona Juka

Hrvatska, 2006, 72 min.

Producent: 4 Film, Zagreb, Hrvatska

BiH PREMIJERA

U Lepoglavi, jednoj od najozloglašenijih kaznionica u Evropi, brojni su režimi trenirali strogoću nametanjem brutalnih metoda takozvanog preodgoja. Lepoglava je i danas središnja hrvatska kaznionica, u kojoj se nekolicina zatvorenika odlučila baviti Shakespeareom. Ovo je priča o onima koji bi, da je on živ, danas bili Shakespeareovi junaci.

VUKOVAR – POSLEDNJI REZ

Režija: Janko Baljak

Srbija, 2006, 103 min.

Producent: TV B92, Srbija

BiH PREMIJERA

Ovaj film predstavlja pokušaj da se ispriča istinita priča o svemu što se dešavalo u Vukovaru u proljeće, ljeto i jesen 1991., kao i sve što se dešavalo prije tog vremena, odmah nakon tragičnih događaja 1991., te kakve su historijske, društvene i emotivne posljedice nakon godina bola, patnje i razočaranja. Bitno je spomenuti da je ovo prva srbijansko-hrvatska koprodukcija o ovoj bolnoj temi, čije rane, čak i petnaest godina kasnije, tek treba da zacijele.

Više informacija na www.sff.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Industrija, Građevina

U pogon puštena nova tvornica KS Aluminium u Širokom Brijegu

U industrijskoj zoni u Knešpolju kod Širokoga Brijega u četvrtak je svečano u pogon puštena velebna tvornica KS Aluminium. Riječ je o modernoj, visokotehnološkoj europskoj tvrtki čija je temeljna djelatnost usredotočena na proizvodnju aluminijskih i PVC vrata i prozora, profila i drugih proizvoda od aluminija i PVC-a te projektiranje aluminijskih sustava, površinsku zaštitu aluminija te strojnu obradu aluminija i PVC-a. Vlasnici

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.