NavMenu

Biće posla za domaće građevinare

Izvor: SRNA Utorak, 26.06.2012. 09:20
Komentari
Podeli

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da se u ovoj godini očekuje povoljnija situacija za domaće građevinare koji će biti angažovani na izgradnji energetskih objekata u Srpskoj.

Golićeva je rekla da stanje u građevinskom sektoru i dalje nije zadovoljavajuće, ali da se u ovoj godini očekuje početak gradnje dionice autoputa Banjaluka - Doboj, Termoelektrane "Stanari" i Termoelektrane Ugljevik tri, te radova na projektu "Gornji horizonti".

"Na primjer, na izgradnji TE `Stanari` oko 90 odsto radova će obaviti domaća preduzeća. Naša građevinska preduzeća imaju šanse da dobiju velike poslove u zemlji, ali i u inostranstvu, pogotovo ako se udružuju u konzorcijume. I na tome se već radi", rekla je Golićeva "Večernjim novostima".

Ističući da je njen primarni cilj uklanjanje administrativnih barijera i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za investitore u Srpskoj, Golićeva je navela da se u tom pravcu radi na novom zakonu o uređenju prostora i građenja koji je u fazi nacrta i usaglašavanja i na izmjenama Prostornog plana u službi razvoja RS koje bi trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri u drugoj polovini godine.

Osvrćući se na oblast stanogradnje, Golićeva je podsjetila da tu postoji klasičan odnos ponude i tražnje te da su krediti skupi, a stopa nezaposlenosti velika, dok Vlada, osim povoljnih kredita koje posredstvom komercijalnih banaka plasira IRB, nema drugih načina stimulacije u ovoj oblasti.

Prema njenim riječima, Vlada i u ovoj godini finansira izgradnju objekata za rješavanje stambenih potreba boračke populacije, izbjeglog i raseljenog stanovništva, višečlanih porodica te socijalno ugroženih kategorija.

Komentarišući nezadovoljstvo dijela građana Banjaluke zbog izgradnje poslovnog objekta na lokaciji parka kod Medicinske elektronike, Golićeva je navela da je investitor "Grand trade" dostavio svu zakonom propisanu dokumentaciju i Ministarstvo je 3. maja izdalo odobrenje za gradnju faze A1, kao prve faze stambeno-poslovnog kompleksa.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu nisu dobili nikakav zvaničan zahtjev za sastanak od građana koji protestuju, niti zahtjev za uvid u dokumentaciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.