NavMenu

Američka centralna banka smanjila kamatnu stopu prvi put u četiri godine

Izvor: Beta/AP Petak, 20.09.2024. 08:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Jason Briscoe)Ilustracija
Američke Federalne rezerve smanjile su juče svoju glavnu kamatnu stopu za neouobičajeno visok poen, što je dramatična promjena posle više od dvije godine visokih stopa koje su, sa jedne strane, pomogle u kroćenju inflacije ali su, sa druge strane, podigle cijenu novčanih pozajmica za mnoge potrošače.To je prvi put u posljednje četiri godine da američka centralna banka smanjuje kamatnu stopu, što ukazuje na njen novi fokus, a to je podsticanje tržišta rada koje pokazuje jasne znake usporavanja.

Pošto se smanjenje kamatne stope dešava samo nekoliko sedmica uoči predsjedničkih izbora u SAD, potez Federalnih rezervi, ili Feda, ima potencijal da uskomeša ekonomski pejzaž dok se Amerikanci pripremaju da glasaju.

Ključna stopa smanjena na 4,8%. Prethodno je iznosila u posljednje dvije decenije rekordno visokih 5,3%, i takva je bila u prethodnih 14 mjeseci dok se Fed borio da skrši najgoru inflaciju u posljednjih 40 godina.

Sredinom 2022. godine, inflacija se popela na čak 9,1%, a u avgustu ove godine se spustila na 2,5 odsto, što nije mnogo iznad ciljane Fedove stope inflacije od dva odsto.


Fed je iskazao očekivanje da će sasjeći stopu za još pola poena na dva naredna sastanka ove godine, u novembru i decembru, a predviđa još četiri sniženja u 2025. godine i dva u 2026. godine.

Fed je saopštio da je više nego ikada prišao pobjedi nad inflacijom.

- Ne kažemo da je misija ispunjena, već da smo ohrabreni napretkom koji smo napravili - rekao je predsjedavajući Feda Džerom Pauel novinarima uz ocjenu da je "američka ekonomija na dobrom mjestu i da je današnja odluka sračunata na to da ona ostane tu gdje jeste".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Ryanair od sljedeće ljetne sezone povećava broj letova ka Sarajevu

Aviokompanija Ryanair namjerava povećati broj letova do Međunarodnog aerodroma Sarajevo tokom sljedeće ljetne sezone koja počinje 30. marta. Plan je da broj sedmičnih letova iz Bergama i Charleroija poveća sa dva na četiri te da broj sedmičnih letova iz Memingena poveća sa dva na tri. Broj sedmičnih letova iz Geteborga i Soluna će ostati nepromijenjen (dva leta sedmično), kao što će ostati nepromijenjen broj sedmičnih letova iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.