NavMenu

Mikrobiološka đubriva spas za poljoprivredno zemljište

Izvor: Dnevnik Petak, 20.09.2024. 08:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Ilustracija
Problem degradacije kvaliteta zemljišta navodi se kao jedan od vodećih izazova savremene poljoprivredne proizvodnje. Bez izuzetka, i u regionu se bilježe alarmantni podaci o smanjenju kvalitativnih i kvantitativnih kapaciteta proizvodnje, kaže za Dnevnik naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju Tehnološkog fakulteta Novi Sad dr Vanja Vlajkov.

- Trenutno stanje objašnjava se kao direktna poslkedica intenzivne i neadekvatne eskploatacije, koji su rezultirali prisustvom neiskorišćenih ostataka pesticida i vkeštačkih đubriva, gubitkom organske materije, narušavanjem ravnoteže mikroflore zemljišta i biodiverziteta, dovodeći do gubitka oko 50 odsto prinosa biljnih kultura. Za našu zemlju ne postoje tačni podaci, ali procokenjene ekonomske poslkedice za područje Evropske unije mkere se desetinama milijardi evra godišnje – ističe dr Vlajkov.

Ona naglašava da je primkena preparata baziranih na benefitnim mikroorganizama prepoznata kao mkera s veoma velikim potencijalom u pogledu procesa revitalizacije zemljišta. Uticaj preorijentacije na ekološki prihvatljivije alternative i na našem podneblju ogleda se u poboljšanju kvaliteta zemljišta kao glavnog resursa poljoprivredne proizvodnje, ali i osiguravanju dobijanja zdravstveno bezbjedne hrane, neosporno rezultujući pozitivnim uticajem i na ekonomske parametre proizvodnje.

- Izazovi za poljoprivredu mogu se posmatrati kroz neophodnost smanjenja negativnog uticaja emisije gasova staklene bašte kao i prilagođavanje novonastalim, ali i budućim klimatskim promenama kada je u pitanju uzgoj biljnih kultura. Mikrobiološka đubriva predstavljaju alternativno rešenje koje nudi biotehnologija kao adekvatnu zamenu za sintetski dobijene proizvode. Glavni akteri ovih preparata su benefitni mikroorganizmi kao aktivne komponente, uz mogućnost dodatnog stimulativnog djelovanja kroz manipulacije različitim vidovima formulacije finalnog proizvoda – objašnjava dr Vlajkov.

________________________________________________________________________________________________________________
Oblikovanje proizvoda za konkretnu primenu

Vanja Vlajkov ističe da su, pored toga što su naučnici istraživači, po formalnom obrazovanju i inženjeri, što potvrđuje potrebu za stvaranjem, odnosno oblikovanjem proizvoda koji će imati konkretnu primjenu.

- Pored naučnih publikacija u međunarodnim časopisima visokog impakt faktora, transfer tehnologije i izlazak naučnog pronalska izvan zidova laboratorije je nešto što donosi posebno zadovoljstvo jednom istraživaču. S druge strane, to je i ozbiljan iskorak iz zone komfora i susret sa konkretnim zahtjevima privrede. U tome leži i ključ, odnosno važnost saradnje akademske zajednice i privrede, koji će, uostalom, i kreirati dalji tok promena u poljoprivrednoj praksi i implementaciju naučnih inovacija na terenu. Biotehnološka rješenja svoju svrhu dobijaju kroz rješenje konkretnih problema, a kojima se privrednici susreću sa višestrukim benefitnim efektom na ekonomiju - ističe dr Vlajkov.
________________________________________________________________________________________________________________

Po njenim riječima, ono što ove preparate, uz visoku efikasnost, izdvaja jeste i činjenica da zadovoljavaju kriterijume u pogledu zaštite životne sredine, što ih, istovremeno, kvalifikuje za primjenu kako u uslovima konvencionalne tako i organske poljoprivrede.

- Biotehnologija se navodi kao jedna od ključnih naučnih disciplina kada se govori o budućnosti i održivosti poljoprivrednog sektora. Inovativna rješenja koja se tiču kreiranja proizvoda na bazi mikroorganizama namenjenih ishrani i zaštiti biljaka i revitalizaciji zemljišta nosioci su promena na terenu, a samim tim i fokus istraživačkih timova startap kompanija u našoj zemlji. Ako se osvrnemo na svjetsku naučnu scenu u ovoj oblasti, genetičke manipulacije biljaka neizostavna su tema, imajući u vidu široku paletu mogućnosti kreiranja otpornijih useva, s unapređenim nutritivnim vrednostima, odnosno manjim zahtevima kada je u pitanju potreba za dodatnom zaštitom i prihranom. U svetu postoje različiti pristupi vezani za odobravanje ovakvog načina gajenja, a u Srbiji legislativa izričito zabranjuje uzgajanje biljaka podvrgnutih genetičkim manipulacijama. Rješenjima koje nudi biotehnologija omogućava se dobijanje veće količine hrane, uz istovremenu uštedu i očuvanje resursa, drugim riječima, obezbjeđenje prehrambene sigurnosti kao jednog od vodećih globalnih izazova - naglašava dr Vlajkov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Ryanair od sljedeće ljetne sezone povećava broj letova ka Sarajevu

Aviokompanija Ryanair namjerava povećati broj letova do Međunarodnog aerodroma Sarajevo tokom sljedeće ljetne sezone koja počinje 30. marta. Plan je da broj sedmičnih letova iz Bergama i Charleroija poveća sa dva na četiri te da broj sedmičnih letova iz Memingena poveća sa dva na tri. Broj sedmičnih letova iz Geteborga i Soluna će ostati nepromijenjen (dva leta sedmično), kao što će ostati nepromijenjen broj sedmičnih letova iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.