NavMenu

Sarajevski bajpas u velikom zaostatku: Probili rokove, a vijadukt Briješće ostao netaknut

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.10.2011. 14:45
Komentari
Podeli

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa glavni je razlog velikog kašnjenja radova na sarajevskoj zaobilaznici, na dionici od Butila od Stupa.

Izgradnja na lotu 2 trenutno se odvija samo na jednom dijelu, i to od Stupske petlje do Briješća i na trasi od petlje Butila do vijadukta Briješće. Kapitalni dio ovog projekta je izgradnja vijadukta Briješće, no radovi na ovom dijelu, zbog neriješene eksproprijacije, još nisu započeti.

U JP Direkcija cesta FBiH ističu da su radovi na lotu 2 sarajevskog bajpasa podijeljeni na dva dijela radi ubrzanja eksproprijacije i pribavljanja neophodnih saglasnosti za urbanističku saglasnost i odobrenje za građenje.

Prvi dio LOT 2A obuhvata 3,78 kilometara dugu gradsku autocesta od Butila do Briješća, dok drugi dio LOT 2B podrazumijeva dodavanje još dvije saobraćajne trake dužine pola kilometra od Briješća do Stupa, te rekonstrukciju XII transverzale.

Podsjećamo, posao na ovom gradlištu putem međunarodnog konkursa dobio je konzorcij hrvatskih građevinskih kompanija JV Koteks Osijek, Ingra Zagreb i GP Dubrovnik, sa kojim je potpisan ugovor u junu 2008. godine.

Ugovorena cijena radova sa PDV je 23 miliona eura, čija je protuvrijednost u markama oko 45 miliona, a predviđeno je da se izvođač uvodi fazno kako budu riješavani imovinski problemi.

Rok za završetak radova bio je 24 mjeseca, što znači da nije bilo velikih zastoja u eksproprijaciji zemljišta, radovi su trebali biti gotovi još prošle godine. No, umjesto toga radovi su 2010. godine tek i započeti.

"Izvođač je započeo radove na LOT 2B Briješće–Stup 4.10.2010. godine, jer su na osnovu pravosnažnih rješenja o eksproprijaciji Centrotrans - tranzit i Centrotrans - Eurolines pokrenuli postupak pred sudom i nisu dozvoljavali pristup zemljištu čiji su vlasnici. Tek zaključivanjem sporazuma o vansudskom poravnanju izvršene su isplate dijela naknade za eksproprisane nekretnine u cilju uvođenja u posjed, a isplata cjelokupne naknade biće izvršena po okončanju sudskog postupka i po pravomoćnoj odluci suda", potvrdili su u eKapiju u JP Direkcija cesta Federacije BiH.

Inače, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa uslov je za pribavljanje odobrenja za građenje i početak radova. Vlada Federacije BIH je u februaru 2010. godine osigurala 20 miliona KM za rješavanje imovinsko pravnih-odnosa, od kada je Općina Novi Grad počela značajnije aktivnosti vezane za eksproprijaciju.

"Na dionici Briješće- Stup trenutno je u toku izmještanje komunalnih instalacija je u toku i usljed toga radovi se izvode otežano jer su često pojedine pozicije radova međusobno uslovljene", navode iz Direkcije cesta.

S druge strane, odobrenje za građenje dijela trase LOT 2A Butila-Briješće oko 3 kilometra izdato je od strane općine Novi Grad 21.04.2011. godine, nakon čega je Izvođač uveden u posjed na dijelu trase.

Dozvola za građenje za preostali dio na LOT 2A, na kojem se nalazi i objekat Briješće, ovisit će o rješavanju imovinsko – pravnih odnosa koje je u nadležnosti Općine Novi Grad. Važno je istaći da za eksproprijaciju na trasi sarajevske zaobilaznice kojom će proći vijadukt Briješće, fali oko devet miliona maraka.

Inače, izgradnja sarajevske zaobilaznica koja je dio Koridora 5C podijeljena na tri LOT-a: od Jošanice do Butila, LOT dva je od Butila do Briješća i treća dionica je od Butila do Vlakova. Izgradnja prve dionice povjerena je slovenskoj firmi SCT, koja je u međuvremenu bankrotirala. Trenutno se prikupljaju ponude za završetak prvog lota, dok je izgradnja lota tri prenesena u nadležnost preduzeće Autoceste FBiH.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Agro, Industrija

Bjeloruska mehanizacija uz subvencije Vlade RS, moguće i pokretanje proizvodnje

Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede u Banjaluci su potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ministar industrije Bjelorusije Aleksandar Rogožnik, izveštava RTRS. Ovaj memorandum potpisan je na tri godine, a odnosi se na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Takođe ovaj memorandum odnosi se na nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za šta će

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.