NavMenu

U planu nove vjetroelektrane na Jastrebinki i Planinici kod Mostara - Raspisan tender za procjenu uticaja na okoliš

Izvor: eKapija Utorak, 16.07.2024. 07:57
Komentari
Podeli
Predviđena lokacija vjetroelektrane Velika Vlajna/Jastrebinka (Foto: Printscreen/projektna dokumentacija)Predviđena lokacija vjetroelektrane Velika Vlajna/Jastrebinka

Javno preduzeće Elektroprivreda HZ HB iz Mostara na području Jastrebinke i Planinice planira izgradnju dvije vjetroelektrane, sa predviđenim postavljanjem 18 vjetroturbina, a u tom cilju je upravo raspisala tender za izradu Procjene uticaja na okoliš sa okolišnim istraživanjima za VE Velika Vlajna/Jastrebinka i VE Planinica. Vrijednost izrade ove studije procijenjena je na oko 290.000 KM, bez PDV-a.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, za prvu vjetroelektranu je još 2004. godine postavljen mjerni stub na lokaciji Bornjača, a potom godinu dana kasnije i na lokaciji Jastrebinka, za koje je zaključeno da su povoljne topografije, ravnih uzvišenih nagiba, dobro izložene svim smjerovima vjetra i gdje je moguć pristup automobilom. U blizini ove planirane VE prolazi dalekovod od 110 kV. Lokacija se nalazi na brdu Bile čiji je najviši vrh Jastrebinka sjeverozapadno od grada Mostara.

Što se tiče projekta VE Planinica, za nju je 2006. godine instaliran mjerni stub, a podaci koji su potom uslijedili takođe su pokazali da se radi o povoljnoj topografiji za izgradnju vjetroelektrane, kao i u slučaju prvog pomenutog projekta. I pored ove lokacije, sa jugoistočne strane, prolazi dalekovod od 110 kV.

Predviđena lokacija vjetroelektrane Planinica (Foto: Printscreen/projektna dokumentacija)Predviđena lokacija vjetroelektrane Planinica


Kako se navodi u dokumentaciji, izabrani ponuđač će biti zadužen za izradu zahtjeva za prethodnu procjenu uticaja na okoliš, zatim izvještaja o procjeni uticaja na okoliš i društvenu sredinu (ESIA), kao i monitoring ptica i šišmiša. Predviđeno je da se u okviru projektnog zadatka obradi pravna osnova, sadržaj i cilj dokumentacije koja je potrebna za ishođenje dozvola za rad ovih vjetroelektrana.

Prema navedenoj tenderskoj dokumentaciji, za ovaj postupak nabavke nije predviđena e-aukcija, a razdoblje u kojem je planirano pružanje usluga (razdoblje važenja ugovora) je 24 mjeseca od stupanja ugovora na snagu, s tim što će izabrani izvođač imati rok od 20 mjeseci da izradi predmetni dokument.


Zainteresovani ponuđači moraju se, kako se navodi, nalaziti na listi ovlaštenih konsultantskih kuća za izradu Studija o procjeni uticaja na okoliš i mora posjedovati ovlaštenje za izradu studija o procjeni uticaja na okoliš koje izdaje Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Takođe, za ponuđače se traži da u posljednje tri godine imaju iskustvo u realizaciji jednog ugovora o vršenju usluga koje su iste ili slične onima koje se odnose na predmet nabavke i čija realizovana vrijednost nije manja od 150.000 KM, bez PDV-a.

Takođe, od zainteresovanih izvođača se zahtijeva i kadar sa određenom visokom stručnom spremom, ali svi detalji tendera se mogu pronaći OVDJE.

Ponude se mogu dostaviti do 12. avgusta do 11:30 h, a pola sata kasnije biće održavno javno otvaranje ponuda.
Ugovor će biti dodijeljen ponuđaču koji dostavi najnižu ukupnu cijenu tehnički zadovoljavajuće ponude.

D. S. G.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.09.2024.  |  Agro, Industrija, Finansije

Završen stečaj u Swisslion Trebinje - Drašković odustaje od svih daljih investicija u Hercegovini

Biznismen Rodoljub Drašković završio je stečaj u firmi Swisslion d.o.o. prehrambena industrija Trebinje pred stečajnim sudom u Trebinju i tako izmirio sve finansijske obaveze. Konsolidovao je sva svoja preduzeća u Hercegovini, izuzev Industrije alata Trebinje (IAT) čija se likvidacija očekuje sredinom sljedeće godine, prenio je portal TrebinjeLive. - Rodoljub Drašković odustaje od svih daljih investicija u Hercegovini i predaje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.