NavMenu

Elektroprivreda BiH planira da gradi plutajuće solarne elektrane - Pogodne lokacije jezera Modrac i Sniježnica

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.04.2023. 10:01
Komentari
Podeli
Jezero Modrac (Foto: Mikica Šubara)Jezero Modrac
Elektroprivreda BiH planira da realizuje projekat plutajućih solarnih elektrana za koje je pogodno jezero Modrac, kao i hidroakumulacija Sniježnica, ekskluzivno je najavio na ovogodišnjem SET-u Samir Selimović, izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH.

- Svjesni smo da moramo ubrzano krenuti u tom pravcu. Termoelektrane ne mogu balansirati elektroenergetski sistem. One su predviđene za bazni sistem. Ne možete tokom dana isključiti termo blok, a naveče ga uključiti. Mi taj problem rješavamo sa Hidroelektranama na Neretvi. Zatim tu su i Jablanica, Grabavica i Selakovac koji uspješno odgovaraju zahtjevima balansiranja u našem sistemu, ali i pružamo tu uslugu za druge korisnike - dodao je Selimović.

Ističe da je bitno i napomenuti da Elektroprivreda BiH zajedno sa EBRD-om razvija projekat da Blok 3 u TE Tuzla, koji bi trebalo da bude gotov do kraja ove godine, kao i da se izvrši njegova konverzija na biomasu radi proizvodnje "isključivo i samo toplotne energije".

- Do sada smo proveli pilot projekte i testirali kosagorijevanje biomase i uglja na svim ili skoro svim blokovskim jedinicama u TE Tuzla i TE Kakanj, pa smo radili režime 5, 10, 15 i 20% biomase u kosagorijevanju sa ugljem. Postavlja se pitanje, ima li biomase u dovoljnim količinama? Odgovor je - nema. Poduzimamo značajne mjere na degradiranim površinama rudničkih površinskih kopova. Već radimo uspostavu zasada biomase, a koristićemo i druga alternativna goriva kao što su RDF. Sve su to planovi koje razvijamo.

Dodaje da Elektroprivreda BiH jako veliki broj projekta u ovom momentu razvija u vezi sa obnovljivim izvorima.

- To su solarne elektrane koje su u fazi izrade idejnih projekata, objavljeno je već i nekoliko tendera. Planiramo ih na degradiranim rudničkim površinama gdje su pretpostavke za to sa aspekta ishodavanja dokumentacije puno bolje, jer je to naše zemljište u sastavu Koncerna EPBiH. Želimo iskoristiti i te površine i privesti nekoj krajnjoj namjeri. U ovom slučaju, to je proizvodnja solarne energije. Idemo u pravcu otkupa projekata obnovljivih izvora - zaključio je Selimović.

Slobodana Šubara

Podsjetimo, Samit energetike Trebinje 2023 održavao se od 22. do 24. marta u organizaciji Elektroprivrede RS, Grada Trebinja i firme SET.

Portal eKapija je medijski sponzor Samita.

Više o panelima i dešavanjima možete da pratite u posebnoj rubrici na linku OVDE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.