NavMenu

Najavljeno otvaranje IT huba u Zenici od septembra

Izvor: eKapija Petak, 31.05.2024. 09:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: StockLite/shutterstock.com)Ilustracija

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić i ministrica finansija Dženana Čišija, zajedno sa saradnicima, održali su sastanak sa predstavnicima Regionalne razvojne agencije – REZ s ciljem realizacije projekta uspostavljanja IT huba i startap inkubatora u Zenici, saopšteno je na internet stranici Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH.

Kako se navodi, na ovom sastanku su dogovoreni dalji koraci u implementaciji razvijenog idejnog rješenja adaptacije prostora, nabavke opreme i namještaja neophodnih za funkcionisanje IT huba. Dogovorena je projektna dinamika, a REZ agencija će, uz podršku Ministarstva privrede ZDK, predviđene radove i opremanje završiti do kraja septembra ove godine, kada će i prvi korisnici imati priliku da koriste ovaj značajan resurs za razvoj IT scene.

- IT hub će biti katalizator za tehnološki napredak Zenice i ZDK stvarajući dinamično središte inovacija, podstičući održivi razvoj lokalne zajednice. Misija je podsticati razvoj lokalne IT zajednice omogućavajući resurse za inovacije. Kroz saradnju s lokalnim poduzetnicima i nevladinim sektorom, obrazovnim i vladinim institucijama, radit ćemo na stvaranju povoljnog okruženja za rast tehnološkog sektora, podržati mlade talente, pomagati poduzetništvo i unaprijediti IT scenu u ZDK - kazao je tom prilikom ministar Šibonjić.


Ovaj projekat je u skladu i sa Strategijom razvoja Zeničko-dobojskog kantona za period 2021-2027. godine, koja predviđa resursno efikasan i održiv ekonomski razvoj uz jačanje konkurentnosti i razvoj preduzetništva, kao i povećanje konkurentnosti industrijskih sektora sa potencijalom za rast i izvoz, kroz inovacije, transfer tehnologija i digitalizaciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Iako je ljetna sezona uveliko počela, na most Počitelj još ćemo počekati

Iako su iz Autocesta FBiH najavljivali da će kolosalni most Počitelj, kao i cijela dionica autoputa koja će skratiti put do mora, biti pušten u promet do početka ljetne sezone, to se nije desilo. Time je po ko zna koji put probijen rok za otvaranje ovog mosta koji je trebao biti završen još prije nekoliko godina, piše BiznisInfo.ba. Prvi rok za kraj radova bio je još martu 2022. godine. Nakon toga je rok nekoliko puta pomijeran. Potom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.