NavMenu

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Izvor: biznisinfo.ba Ponedjeljak, 15.04.2024. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini.

No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem.

Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba.

Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što za desetak miliona maraka manje nego godinu ranije. Istovremeno, rashodi su prošle godine bili 89 mil KM, zbog čega je napravljen spomenuti gubitak.

Osim toga, prema zvaničnim podacima, firma je prošle godine imala prosječan broj radnika od 611, što je za 66 manje nego godinu ranije.

Podsjetimo da je njemačka kompanija Emka Beschlagteile GmbH&CO 2018. preuzela kompaniju Bekto Precisa iz Goražda. Emkaje osnovana 1932. i razvijala se od malog proizvođača pribora za bicikla do giganta svjetskih razmjera koji posluje u više od 50 zemalja svijeta.

EMKA grupa je, između ostalog, svjetski lider u proizvodnji sistema za zaključavanje, šarki i zaptivača, za elektronske uređaje. U oblasti tehnologije klima uređaja, Emka je jedan od vodećih svjetskih proizvođača za tehnologiju zaključavanja.

No, u BiH im ne ide najbolje, što se vidi ne samo iz velikog lanjskog gubitka, već i po nezadovoljstvu radnika.

Podsjetimo da su radnici firme Emka Bosnia prošlog mjeseca na određeno vrijeme bili obustavili proizvodnju u svim pogonima, a okupljanjem u krugu fabrike u Goraždu i Vitkovićima od vlasnika su zatražili poboljšanje uslova rada.


Tada su iskazali dugogodišnje nezadovoljstvo visinom plaća, te načinom isplate toplog obroka, što je kulminiralo odlukom menadžmenta o slanju 20 uposlenika alatnice na prinudni odmor, a nakon što su odbili premještaj u drugi pogon.

Direktori iz Njemačke tada su, navodno, bili iznenađeni dešavanjima u goraždanskoj kompaniji.

Tokom višesatnih pregovora, a nakon što su se radnici vratili na radna mjesta, tada je postignut dogovor o povećanju plaće za oko 16%, te toplog obroka za 50%. Razgovori su nastavljeni o drugim temama.

Kompanija Emka Bosnia u Goraždu i Vitkovićima zapošljava više od 600 radnika, a prema njihovim tvrdnjama, prosječna plata uposlenih u proizvodnim pogonima iznosi nešto više od 700 KM, zbog čega su mnogi radnici napustili kompaniju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.