NavMenu

Više od 17 mil KM za novu osnovnu školu na Stupu - Ove godine moguć početak gradnje, raspisan tender (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 31.01.2024. 12:37
Komentari
Podeli
Idejno rješenje (Foto: Projektni tim Senaida Halilović-Terzić i Zulejhna Šabić-Zatrić.)Idejno rješenje
Općina Ilidža kreće sa projektom izgradnje osnovne škole na Stupu, pa je tim povodom raspisan i tender za izvođača radova.

Procijenjena vrijednost iznosi 17.094.017 KM bez PDV-a, a predviđen je i postupak e-aukcije.

Predmet nabavke podrazumijeva izvođenje: građevinskih radova, zanatskih, elektro radova, hidroinstalaterskih radova, radovi grijanja, hlađenja i klimatizacije, vanjsko uređenje i opremanje sportske dvorane a rok za izvođenje svih radova je 24 mjeseca iz razloga obima i složenosti poslova koji zahtjevaju duži vremenski period za izvođenje istih, ističe se u objavljenom pozivu.

U dokumentaciji se takođe navode pipremni radovi koji podrazumijevaju rušenje mjesne zajednice sa ambulantom i radove na demontaži, kao i izmještanje kanalizacione mreže.

Podsjećamo, u septembru 2022. godine Općina Ilidža izdala je građevinsku dozvolu za izgradnju 11. osnovne škole u naselju Stup II.

Projektno rješenje planira kolski i pješački pristup, sa saobraćajnice prema sjevernoj strani parcele. Garaža ima 46 parking mjesta, ima dvojaku namjenu, moguće ju je koristiti i u svrhu parkiranja ne samo za potrebe škole nego i šire društvene zajednice.

Prostori namijenjeni zajednici, za stalno korištenje su ambulanta, prostori mjesne zajednice, sala za trening/teretana; dok za korištenje u posebnom (zajedničkom) režimu se mogu koristiti prostori sportske dvorane, polivalente sale (prostor više namjena) i biblioteke. Projektirani su na taj način da se mogu privremeno koristiti odvojeno od prostora škole, bez da narušavaju njenu funkciju, ističe se u idejnom rješenju projekta.

Školska zgrada je projektirana na principu zatvorenog bloka sa unutarnjim dvorištem. Lokacija za izgradnju
škole je minimalnih kapaciteta te se vanjski prostori, trg i školsko dvorište, formira unutar zatvorenog korpusa te pruža siguran vanjski prostor za boravak djece.

Ukupna neto površina iznosi 8.314 m2, a bruto 10.365 m2.

S obzirom na karakter urbane zone očekuje se povećanje broja školske djece, predloženo projektno rješenje može primiti max 38 odjeljenja (prema Pedagoškim standardima i normativima za osnovnu školu max broj je 36), sa radom u dvije smjene što čini (max 28 učenika u razredu) max 1.064 učenika, navodi se u idejnom rješenju koje potpisuje projektni tim Senaida Halilović Terzić i Zulejhna Šabić Zatrić.

Rok za prijavu na raspisani tender je 25. mart a detalji se mogu pogledati OVDJE.

S.T.


Fotogalerija
Osnovna škola Stup II
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.