NavMenu

Comsar Energy planira nastavak eksploatacije uglja na ležištu kod Ugljevika, godišnji kapacitet milion tona

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.01.2024. 14:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dominik Vanyi/unsplash)Ilustracija
Comsar Energy Republika Srpska planira da nastavi eksploataciju uglja na PK Gajići-Ugljevik Istok 2 ukupne površine od 108,6539 ha

Otvaranje površinskog kopa će se izvršiti sa jugozapadne strane ograničenog prostora. Lokacija otvaranja određena je na osnovu položaja ugljenog sloja u prostoru, zatim najbržim stvaranjem uslova za formiranje unutrašnjeg odlagališta. Da bi se otvorio površinski kop "Gajići-Ugljevik Istok 2" potrebno je izraditi nove trase za transport otkrivke od kopa do budućeg spoljašnjeg odlagališta. Trase će se izrađivati za etaže 270 i 280 do nivelete 200 m.nv. u dužini od 1500 m, navodi se u Prethodnoj procjeni uticaja na životnu sredinu koji je izradio Institut za zaštitu i ekologiju RS.

Otvaranje i ponovna eksploatacija uglja na PK "Gajići-Ugljevik Istok 2" proizašlo je zbog potreba za ovom vrstom goriva kao posledice enormnog povećanja cijene gasa i nafte na svjetskom tržištu. Ugalj kao fosilni neobnovljivi prirodni resurs ponovo dobija primarno mjesto u proizvodnji energije u svim oblastima života. Trend zahtjeva u potrošnji energije na globalnom svjetskom tržištu sve je veći, tako da ćemo biti suočeni sa vrlo ozbiljnim problemima za obezbijeđenje svih oblika energije za potrebe čovječanstva, navodi se u tom dokumentu.

Visoka cijena gasa i nafte primoraće industriju da se što prije preorjentiše na jeftinije i pouzdanije izvore energije, a ugalj je resurs na koji se najsigurnije može računati. Polazeći od toga došlo se do ideje o aktiviranju potencijalnih ležišta uglja, među koje spada i ovo ležište.

Godišnji kapacitet na proizvodnji uglja sa PK "Gajići-Ugljevik Istok 2" iznosio bi oko 1.000.000 t, što znači da je vijek eksploatacije ovog ležišta 4 godina. Da bi se otkopavalo 1.000.000 t uglja prema odnosima u ležištu potrebno je otkopati 3.500.000 m3 otkrivke i međuslojne jalovine.

Ležište uglja "Ugljevik Istok 2" se nalazi u sjevero-istočnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, pripada ugljevičkom ugljonosnom basenu i nalazi se na području opštine Ugljevik, tj. na brdima sa njegove južne i jugoistočne strane. Prostor ležišta "Ugljevik Istok 2" obuhvata: istočni i centralni dio Starog Ugljevika, Baljak, Janjare,Atmačiće i Glinje.

Preduzeće Comsar Energy RS je 2013. godine dobilo koncesiju za eksploataciju uglja na ležištu Ugljevik istok 2.

U Ugovoru o koncesiji se navodi da je procijenjena ukupna vrijednost investicije 443.592.000 KM i da se odnosi na ukupan koncesioni period od 30 godina.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahtjeva na internet stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana.

S.T.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.