NavMenu

Gas-Res krenuo u preuzimanje Comsara

Izvor: Capital Četvrtak, 13.07.2023. 12:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/63ru78)Ilustracija
Konkurencijsko vijeće BiH ocijenilo je da preduzeću Gas-Res nije obavezno da podnese prijavu koncentracije i da može da nastavi postupak sticanja većinskog udjela i preuzimanja kompanije ruskog oligarha Rašida Serdarova Comsar Energy.

Na sjednici 30. maja doneseno je rješenje koje je tek sada objavljeno, prema kojem je "odbačena prijava koncentracije privrednog subjekta Gas-Res radi nepostojanja obaveze prijave koncentracije".

- Konkurencijsko vijeće je 28. februara 2023. godine zaprimilo Prijavu koncentracije Gas-Res-a koja će nastati sticanjem većinskog udjela u privrednom subjektu Comsar Energy. Nakon što je prikupilo svu potrebnu dokumentaciju i provelo postupak Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da učesnici koncentracije nisu ispunili uslov ukupnog godišnjeg prihoda, kao ni uslov u pogledu tržišnog udjela, te s toga nisu bili obavezni podnijeti prijavu koncentracije - navodi se u rješenju.

Direktor Gas-Res-a i funkcioner SNSD-a Momčilo Antonić za Capital kaže da je "eventualna kupovina kompanije ruskog oligarha na dugom štapu".

- Mojim dolaskom na čelo firme prije sedam mjeseci naslijedio sam odluku Vlade Srpske da Gas-Res ide u analize predmetnog preduzeća. Potpisali smo Memorandum o razumijevanju koji ništa ne obavezuje bilo koju stranu, "NDA" ugovor, te sklopili ugovor s advokatom vezan za prijavu Konkurencijskom savjetu, što je do sada jedino i završeno - kaže Antonić.

On dodaje da se trenutno rade četiri analize i to ekonomski i pravni "due diligence", revizija procjene, te studija ekonomske opravdanosti.

- Nijedna analiza još nije gotova, jer prema informacijama koje imam Comsar nije dostavio dokumentaciju preduzećima koja rade analize, a dokumentaciju nemamo ni mi u Gas-Resu. Da li će i kada Comsar dostaviti dokumentaciju, mi to ne znamo. Čekamo analize, ukoliko ih dobijemo, proslijedićemo ih Vladi Srpske kao skupštini preduzeća na dalje razmatranje i odlučivanje - kaže Antonić za Capital.

Podsjećanja radi, cijeli posao oko preuzimanja propalih projekata Comsara od strane Vlade RS počeo je 18. oktobra prošle godine kada je firma ruskog oligarha Gas Res-u poslala pismo namjere.

Devet dana kasnije, 27. oktobra, Nadzorni odbor preduzeća je pozitivno odgovorio na pismo namjere i poslao ga Vladi Srpske koja ga je samo dan kasnije u funkciji skupštine Gas-Res-a prihvatila. Krajem novembra došlo je do promjene na čelu Gas-Res-a, dotadašnjeg direktora Ljubu Glamočića naslijedio je Momčilo Antonić, a aktivnosti vezane za preuzimanje kompanije ruskog oligarha nisu zaustavljene.

Informacije kojima nezvanično raspolaže Capital govore da će Serdarovu za njegove propale projekte biti plaćeno 100 mil EUR, a kao osnov za formiranje navedene cijene treba da posluži procjena koju je naručio sam Rašid Serdarov.

Prema toj procjeni koju je Capital objavio prije više od tri godine, Serdarov i njegov biznis u Srpskoj vrijede 180 mil KM, iako Comsar nije realizovao nijedan projekat u punom obimu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.