NavMenu

Startuju tri projekta vrijedna 1 mil EUR za modernizaciju srpske željeznice - Projekti prate finansijski paket od 2,2 mlrd EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 29.11.2023. 08:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Christo Anestev)Ilustracija
Unapređenje upravljanja infrastrukture Železnica Srbije cilj je tri projekta vrednih 1 mil EUR. Sredstva su obezbedili Evropska banka za obnovu i razvoj i Italija, a tehnička pomoć je deo projekta rekonstrukcije pruge Beograd-Niš u kojem učestvuju EBRD, Evropska investiciona banka i Evropska unija.

Prvi projekat ima za cilj da pomogne Infrastrukturi železnice Srbije da unapredi svoje korporativno upravljanje, dok će se drugi projekat baviti unapređenjem operativnih performansi preduzeća.

Treći projekat tehničke pomoći uslediće početkom 2024. godine i biće usmeren na pomoć železničkom sektoru u uspostavljanju nezavisnog regulatora tržišta i integraciju srpske železnice u transportno tržište EU.

Tehničku pomoć finansira Italija preko Centralnoevropske inicijative i EBRD.

Ovi projekti prate finansijski paket od 2,2 mlrd EUR, koji su zajednički obezbedili EBRD (kredit od 550 mil EUR), Evropska unija (investicioni grant od 598 mil EUR) i Evropska investiciona banka (kredit od 1,1 mlrd EUR) za modernizaciju 230 kilometara brze železničke pruge koja će povezati Beograd sa Nišom.

Nebojša Šurlan, generalni direktor Infrastrukture železnica Srbije, zahvalio se Evropskoj uniji kao najvećem i najvažnijem donatoru, kao i EBRD i EIB, za njihovu podršku u modernizaciji železničkog saobraćaja u Srbiji, unapređenju povezanosti i integraciji srpske železnice u širem regionu i Evropi.

Međutim, smatra Šurlan, modernizacija železničke infrastrukture Srbije sama po sebi nije dovoljna da bi transportni sistem zemlje bio efikasan, moderan i organizovan.

- Upravo zbog toga je ovaj paket tehničke pomoći izuzetno važan za železničku infrastrukturu Srbije. Na osnovu najboljih primera međunarodne prakse unapredićemo i ojačati korporativno upravljanje, zakonsku regulativu i komercijalno poslovanje naše kompanije, u okviru sveobuhvatne reforme železničkog sektora u Srbiji. Projekti koje danas počinjemo omogućiće nam da brže i bolje integrišemo srpske železnice u transportni sistem Evropske unije. Na taj način će sveobuhvatna modernizacija železničke infrastrukture u Srbiji dobiti svoj puni značaj i vrednost - zaključio je Šurlan.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, izjavio je:

- Zadovoljstvo nam je što smo udružili snage sa našim evropskim partnerima kako bismo pomogli železnici Srbije da podigne standarde u pogledu upravljanja i poslovanja. Ubrzavanje prelaska sa drumskog na železnički saobraćah je ključni prioritet za EBRD i u skladu sa tim finansiramo i projekte obnove voznog parka, rehabilitacije železničkih koloseka i modernizacije regionalnih železničkih depoa sa ciljem da putovanje železnicom u Srbiji bude udobnije, brže i pouzdanije.

Početak implementacije paketa tehničke pomoći vrednog milion evra ozvaničen je danas u predstavništvu EBRD-a u Beogradu u prisustvu Nebojše Surlana, generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije, Alesandra Bragoncija, šefa regionalnog predstavništva za zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci, i Matea Kolanđelija, direktora EBRD za Zapadni Balkan, kao i predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji, Transportne zajednice, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i direktorata za železnice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.