NavMenu

Srbija sa EIB potpisala grant od 175 mil EUR - Druga tranša za brzu prugu Beograd-Niš

Izvor: eKapija Petak, 31.03.2023. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su ugovor o dodjeli bespovratnih 175 mil EUR, što je druga tranša evropskog granta od ukupno 600 mil EUR za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, objavio je EIB.

Dokument su, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, potpisali potpredsednica EIB Liliana Pavlova, ministar građevinarstva Goran Vesić i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan.

Kako je navedeno, samo mjesec dana nakon potpisivanja prvog granta, EIB Global je potpisala drugi u ukupnom iznosu od 174,6 mil EUR za dionicu Paraćin-Trupale-Međurovo, u okviru paketa finansiranja EU vrijednog 2,2 mlrd EUR za dionicu Beograd-Niš na železničkom Koridoru 10.

Podsjeća se da je ovaj projekat važan dio Ekonomsko-investicionog plana i Inicijative Tima Evropa.

Paket obuhvata i zajam EIB u iznosu od 1,1 mlrd EUR, kao i 550 mil EUR zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovim sredstvima će se podržati unapređenje i modernizacija željezničke pruge duge 230 kilometara, omogućavajući brzinu i do 200 kilometara na sat između Beograda i Niša, povećan protok robe i privredni rast oblasti duž koridora.

Za projekat će se koristiti i tehnička pomoć EU, za pripremu dokumentacije u skladu sa ekonomskim, ekološkim i društvenim zaštitnim merama i pravilima koja se primenjuju na javne nabavke u EU.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila je partnerima iz EIB što podržavaju strateški cilј Srbije, a to je priklјučenje EU, kao i što podržavaju ekonomski rast i produktivnost Srbije kroz obezbeđivanje neophodnih sredstava za različite infrastrukturne projekte koji su od regionalnog značaja.

- Upravo je jedan od takvih projekata i železnica Beograd-Niš, deonica Paraćin-Međurovo za koji je potpisan Sporazum o grantu, čija će izgradnja olakšati putovanje građanima Srbije i bolјe povezati region - kazala je ona.

Potpredsednica EIB Liljana Pavlova zadužena za Zapadni Balkan objasnila je da potpisivanje grantova dokazuje posvećenost EU i njenih institucija izgradnji nove, unapređene željezničke dionice između dva ključna grada u Srbiji, povezujući zemlju sa regionom i dalje sa EU, jer ova deonica je dio panevropskog železničkog Koridora 10.

- Mobilišući značajnu finansijsku i tehničku pomoć u okviru Tima Evropa, želimo da pomognemo Srbiji da se integriše u evropske železničke mreže i omogući multimodalne opcije transporta u korist svojih građana, životne sredine i privrede - navela je ona.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je da će bespovratna pomoć EU u iznosu od 174,6 mil EUR za ovaj deo pruge doprineti značajnom poboljšanju bezbjednosti putničkog saobraćaja u Srbiji, skraćenju dužine putovanja, bržem prevozu robe i smanjenju troškova održavanja železničke infrastrukture.

- Zbog svega toga, putovanja i transport robe vozom biće privlačniji i građanima i privredi. I na ovaj način, naša država, u partnerstvu sa EU i uz njenu podršku, ostvaruje svoje nastojanje da se infrastrukturno poveže sa susednim državama i sa čitavom Evropskom unijom i time doprinese sveupnom razvoju Srbije - naglasila je Miščevićeva.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić zahvalio je EIB na podršci srpskim željezničkim projektima i istakao da će ovaj sektor biti prioritet za zemlju u narednom periodu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je rekao je da nova železnica koju finansira EU menja stvarnost na terenu na pozitivan način i vodi nas u novu budućnost.

- Dok je trenutno za putovanje od Beograda do Niša potreban skoro cijeli radni dan, to će, kada projekat bude završen, trajati samo sat i 40 minuta. Za ovo vreme možete pogledati lep film dok putujete. Ovaj projekat omoguć́ava budućnost u kojoj su ljudi bliži, bolje povezani unutar Srbije, ali i Evrope i regiona. Ova nova pruga će otvoriti mnoga nova radna mesta i podstaći privredni rast - kazao je on.

Podsjeća se da je u posljednjih 10 godina EIB širom sveta podržala željeznički sektor sa više od 39 mlrd EUR pomažući izgradnju i unapređenje gotovo 2.000 kilometara pruga i 304 stanice. Kao vodeći finansijer strateških željezničkih dionica na Zapadnom Balkanu, EIB je u željeznički sektor uložila preko 1,2 mlrd EUR, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.05.2023.  |  Agro, Zdravstvo

Šta nutricionisti kažu o kombinaciji paradajza i krastavaca u salati

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze. Ruska nutricionistkinja Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna. - Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomiješaju u jednoj salati mogu djelimično neutralisati. Vjeruje se da

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.