NavMenu

Srbija i EBRD potpisale ugovor za kredit od 300 mil USD za reformisanje EPS-a

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.03.2023. 07:43
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Ugovor o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 300 mil USD za reformisanje Elektroprivrede Srbije (EPS) potpisan je juče u Beogradu.

To je drugi najveći zajam EBRD-a Srbiji, koji je do sada na ovom tržištu uložio 7,9 mlrd EUR, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Finansiranje će biti obezbeđeno u dve tranše, uz garanciju Ministarstva finansija u ime države Srbije.

Ugovor o kreditu su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Кolanđeli, kao i direktor EPS-a Miroslav Tomašević i direktor EBRD-a za energetski sektor jugoistočne Evrope Gregori Zielinski.

Zajam će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza velikih količina električne energije.

Ministar je istakao da će se raditi na reformisanju EPS-a koji mora imati jače korporativno upravljanje, bolje menadžerske kapacitete.

Na sastanku predstavnika Vlade i EBRD-a je rečeno da velike hidroelektrane u Srbiji obezbeđuju oko 30% energije, dok obnovljivi izvori energije, kao što su vetar i solarna energija, čine manje od 3% proizvodnje i imaju potencijal da značajno pomognu zemlji u razvoju čistog novog, domaćeg snabdevanja energijom.

EBRD je u 2022. obezbedio ukupno 650 mil EUR Srbiji, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.