NavMenu

Solarna elektrana snage 240 MW gradiće se u Nikšiću - Paneli će se prostirati skoro 4 miliona kvadrata

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 23.10.2023. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/blickpixel)Ilustracija
Podgoričko preduzeće Somsol planira izgradnju solarne elektrane kapaciteta 240 MW u katastarskoj opštini Somina u Nikšiću.

Investitor je za realizaciju ovog projekta Agenciji za zaštitu životne sredine podnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu.

Ukupna površina na kojoj je predviđena gradnja ovog energetskog objekta iznosi cca 3.853.994,9 m2, dok zauzetost
ovog prostora od same PV elektrane iznosi 77%, odnosno 2.977.824,25 kvadrata.

Sve parcele neophodne za izgradnju planiranih postrojenja su otkupljene i potpisani su ugovori o otkupu. Prema prethodno sporovedenim analizama od strane podnosioca zahtjeva utvrđeno je da je 240 MW maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane.

Cjelokupan projekat podrazumijeva izgradnju/instalaciju fotonaponske elektrane Somina instalisane snage 240 MW, TS Brezna mjesto priključenja, dalekovod 121 kV, 2X240mm2 AL; TS 110/20(24)kV 3X63MVA; SN 20 (24) kV kablovska mreža, Centralni inverter, transformator 20(24)/0.69/0.69kV, te sistemi konvertovanja i skladištenja energije.

Kada je riječ o broju zaposlenih u toku izvođenja radova, u ovom trenutku je to teško predvidjeti ali se pretpostavlja da će u najdinamičnijem periodu izgradnje biti prisutno do 200 radnika. Tačan broj i sama struktura radnika biće zavisna od potreba izvođača radova, kao i same dinamike izvođenja.

Podsjetimo, Vlada je u junu ove godine investitoru izdala urbanističko tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Agro

Bosanska kafa na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kafa. Naime, bosanska kafa je zauzela je 66. mjesto, a posjetitelji spomenute stranice su joj dali ocjenu 4,1. Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kafa poprilično slične, te da je najbolje bosansku opisati kao vrstu turske kafe. Bosanska verzija se, kako se navodi u njihovom tekstu, priprema sa prženim zrnima kafe koja su dobro mljevena. Za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.