NavMenu

Projekat EU4Energy može doprinijeti pravednoj tranziciji energetskog sektora u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.10.2023. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock.com)Ilustracija
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić sastao se sa timom projekta EU4Energy - Podrška Evropske unije energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini, kojim upravlja Delegacija EU u Bosni i Hercegovini. Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije saopćeno je da su teme sastanka bile aktivnosti u vezi s razvojem koncepta strategije pravedne tranzicije u Federaciji BiH, pristupom razvoja strategije, kao i planom kratkoročnih i operativnih aktivnosti, te komunikacije u ovoj oblasti.

- Izrada ove strategije je jedan od prioritetnih zadataka koji stoje pred našom zemljom u procesu stvaranja okvira koji će omogućiti održivu energetsku tranziciju. Zajedničkim radom sa EU4Energy projektom želimo da doprinesemo pravednoj tranziciji energetskog sektora i ispunimo obaveze BiH prema Energetskoj zajednici i drugim međunarodnim obavezama - rekao je ministar Lakić.

Cilj projekta EU4Energy, koji je u BiH zvanično počeo u septembru prošle godine, je osigurati pristup pouzdanoj, pristupačnoj, održivoj i modernoj energiji za sve građane Bosne i Hercegovine, uspostaviti održiv i konkurentan energetski sektor u skladu sa zahtjevnim ekološkim i klimatskim zahtjevima, a time unaprijediti i ukupnu ekonomiju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Finansije

Srpskoj prijeti gubitak pola milijarde maraka

Energetski sektor u Republici Srpskoj trpi značajne finansijske udarce, a u prilog ovoj tvrdnji, govori činjenica da je Srpska u 2024. godini definitivno izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 mil KM. Ali, tu nije kraj problemima, jer Republici prijeti još jedan arbitražni spor, ovoga puta sa Hrvatskom, a u igri je ponovo 200 mil KM, koliko u vidu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.