NavMenu

Za dva nova projekta u oblasti klimatskih promjena u RS više od milion dolara

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.03.2023. 07:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/ELG21)Ilustracija
​Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik, sa saradnicima, sastao se juče sa zamjenikom regionalnog predstavnika UN organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) za Evropu i Centralnu Aziju Nabilom Gandžijem (Nabil Gangi).

Sagovornici su istakli da je dosadašnja saradnja Ministarstva sa FAO bila izuzetno uspješna, a rezultat te saradnje su dva odobrena projekta koje će FAO implementirati u narednom periodu.

Prvi odobreni projekat u vrijednosti od 704.000 USD se odnosi na unapređenje kapaciteta BiH za saradnju sa Zelenim klimatskim fondom i planiranje investicija u oblasti klimatskih promjena, što je izuzetno značajno s obzirom da su u ovoj oblasti u Republici Srpskoj i BiH neophodne velike investicije i što će doprinijeti intenziviranju saradnje sa Zelenim klimatskim fondom.

Drugi projekat predstavlja nastavak projekta za razvoj Nacionalnog plana adaptacije (NAP) koji se finansira iz sredstava Zelenog klimatskog fonda u vrijednosti od 492.000 USD i koji će implementirati FAO.

U okviru ovog projekta biće definisani izvori finansiranja za implementaciju mjera predviđenih u okviru Nacionalnog plana adaptacije na klimatske promjene kao i drugih planskih dokumenata, što je za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu od ključnog značaja, s obzirom da je obezbjeđivanje finansijskih sredstava najveća prepreka za implemantaciju bilo kojeg planskog dokumenta. Prvu fazu projekta za razvoj Nacionalnog plana adaptacije, u vrijednosti od oko 2,5 mil USD je implementirao UNDP.


Osim saradnje na realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava Zelenog klimatskog fonda, razgovaralo se i o mogućnostima saradnje na implementaciji projekata koje finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF) u okviru GEF 8 alokacije. FAO je jedna od agencija koje pripremaju projektni prijedlog za ovu alokaciju.

Ministar Vipotnik je naglasio da su ta sredstva od 4,5 mil USD od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i izrazio očekivanja da će Ministarstvo imati mogućnosti da se direktno uključi u pripremu projektnih prijedloga i definisanje projektnih aktivnosti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.