NavMenu

RS dala građevinsku dozvolu za VE Grebak, započeta procedura za gradnju solarnog parka Plana

Izvor: RTRS Utorak, 28.03.2023. 11:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / enriquelopezgarre)Ilustracija
U okviru novog investicionog ciklusa u Republici Srpskoj prioritet će imati izgradnja autoputa Banjaluka – Prijedor, kao i dionica autoputa Brčko – Rača – Bijeljina, rekao je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik.

Govoreći o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa Hrvatskom, Vipotnik je rekao da je resorno ministarstvo uputilo primjedbe i zahtjeve, koji bi trebalo da budu razmotreni u studiji o uticaju na životnu sredinu.

U Republici Srpskoj povećan je interes investitora za izgradnju objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, poput solarnih i vjetroelektana.

Prema riječima ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Bojana Vipotnika, ovi projekti sve su brojniji, a neki od njih prevazilaze i 150 mil KM direktnih stranih ulaganja.

- Započet je postupak sprovođenja procedura za izgradnju solarnog parka Plana, na teritoriji opštine Bileća, koji se sastoji od 26 solarnih elektrana. Takođe, Ministarstvo je dalo građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroelektane Grebak u Nevesinju. Nju će da čini 10 vjetroturbina, pojedinačne snage od 6,6 megavata – rekao je Vipotnik.

Namjera Republike Srpske i svih njenih institucija je da učestvuje u svim postupcima procjene uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Resorni ministar, Bojan Vipotnik, ponovio je da je izgradnja odlagališta u neposrednoj blizini zaštićenog područja, za Republiku Srpsku neprihvatljiva.

- To je jedno od rijetkih pitanja u kojima je postignut jedinstven stav svih nivoa vlasti, kao i akademske zajednice i nevladinog sektora... Svi nastojimo da spriječimo Republiku Hrvatsku da uradi ono što niko nikada nije – da u pograničnom pojasu, nadomak zaštićenog područja, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada - naveo je Vipotnik.

U prvih 100 dana ovog saziva Vlade Srpske, pokrenuti su i značajni projekti u oblasti energetske efikasnosti.

Prema riječima ministra, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, potpisan je ugovor vrijedan 6 mil EUR, koji podrazumjeva unapređenje energetske efikasnosti u 20 javnih objekata, iz oblasti prosvjete i zdravstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.